Dalllia написа:One_Of_Us написа:Dalllia написа:Ти си човек както и аз , глупаво да си въобразяваме че можем да обясним Бог , затова нека да не го принизяваме към човешките си представи ..това е като приказката за великана , той можеше да се превръща във всичко , дори в мишка , но това не значи че е мишка и че някога е бил , ще бъде или е мишка.
Казваш ,че ще ми докажеш с текст от библията ,че Бог е бил състрадателен ...защо? Нали казах ,че великодушие е по-висшата степен на състрадание. По-скоро би трябвало да ми докажеш ,че великодушието не е по-висша степен на състраданиеА това няма как да ми го докажеш ..капиш
One_Of_Us
Точно това за приемането такива каквито сме го пише черно на бялоНе ме карай да го цитирам. "аз дойдох за болните а не за здравите " , "не дойдох да съдя , а за да бъда съден" и т.н.
"аз стоя пред вратата и хлопам " - пред всяка врата , а не само пред разкаялите се врати.
Хайде, цитирай го и го тълкувай и ще говорим тогава. Интересно, като си ги чела тези неща, да си чела да пише нещо за онези, които ще останат във "външната тъмнина" и където ще бъде "плач и скърцане със зъби". Чела ли си някъде, че всички ще влезнат в Божието царство? Или напротив - че са малка част от хората? Да, той хлопа на всяка врата, но после е казано - и който ми отвори ще вляза и ще вечерям с него. А какво значи да отвори, Далия? Да натисне просто дръжката или да го приеме, приемайки любовта? Отказвайки се, отричайки се от старото, от злото. Ето ти го покаянието. Защото е написано на още други места, че целият закон се изпълнява в една дума, сиреч , в тая "Да обичаш ближния си както себе си". А как ще го обичаш, ако не си се отрекъл от това да му правиш зло?
Далия, ти можеш ли да докажеш, че състраданието не е по-висша степен на великодушие? Не можеш? - капиш Далия. Според собствения си критерий. Според мен е много важно първо да дефинираш и разграничиш двете понятия, да видим точно какъв смисъл им влагаш ти, какъв аз, пък тогава, можем и да си доказваме. Или по-простичкото, Далия - ДА ИЗЛОЖИМ ЛИЧНОТО СИ И СЪВСЕМ НЕЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ОСТАНАЛИТЕ ВИЖДАНЕ.
Анадън му?
относно това не си ли се замислял ,че ние не можем да променим в себе си каквото и да било . Да отвориш вратата означава буквално да я отвориш , да кажеш едно -ДА . Всичко друго е следствие от това Да . Бог те променя и те довежда до разкаяние . Ти сам нищо не можеш. Затова е писано "ако не се родиш отгоре "
Извинявам се за това изказване , повече няма да пиша по тези въпроси.
Далия, ти оспорваш свободния избор.
Нека да ти постна нещо, което вече не е мое мнение:
"Вт. 30:15 Ето днес положих пред тебе живота и доброто, смъртта и злото,
Вт. 30:16 като ти заповядвам днес да любиш Господа твоя Бог, да ходиш в Неговите пътища и да пазиш заповедите Му, повеленията Му и съдбите Му, за да живееш и да се умножаваш, и да те благославя Господ твоят Бог в земята, в която влизаш, за да я завладееш.
Вт. 30:17 Но ако се отвърне сърцето ти та не слушаш, но се заблудиш та се кланяш на други богове и им служиш,
Вт. 30:18 аз ви заявявам днес, че непременно ще загинете; няма да се продължат дните ви на земята, към която преминавате през Иордан, за да влезете да я притежавате.
Вт. 30:19 Днес викам небето и земята за свидетели против вас, че положих пред вас живота и смъртта, благословението и проклетията; за това, ИЗБЕРЕТЕ живота, за да живееш, ти и потомството ти;
Вт. 30:20 ИЗБЕРИ да любиш Господа твоя Бог да слушаш гласа Му, и да бъдеш привързан Нему, (защото това е животът ти и дължината на дните ти), за да живееш на земята, за която Господ се е клел на бащите ти, на Авраама, Исаака и Якова, че ще им я даде."
Чакам коментар.