Програма на УКИ - септември 2013

Модератор: PLACEBO

Програма на УКИ - септември 2013

Мнениеот PLACEBO » Нед Сеп 08, 2013 10:39 pm

УНГАРСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ
МЕСЕЧНА ПРОГРАМА – СЕПТЕМВРИ 2013


ПРОЗОРЕЦЪТ
Жестът, с който в чужд град, привечер, през чужд прозорец се подава женска ръка
и затваря капаците.
В стаите светят лампи; сега внезапно става тъмно. Вътре започва животът, живот за вечерта, за семейството, за любовта или за някоя мисъл, а може би и само за вечерята. С този жест женската ръка е изолирала света. Нещо интимно и благородно чувствено започва вътре, нещо упорито и тайнствено. Една вечеря също може да бъде тайнствена зад затворените капаци на прозорците.
Странникът спира пред прозореца с току-що дръпнатите жалузи. Пътят вече е тъмен и росен. Запалва цигара, вдига поглед към прозореца, знае, че всеки опит да се доближи до другия свят е смешен и безнадежден. Вероятно все още би могъл да се качи до чуждата врата, да похлопа. Но после си спомня, че вече е забравил тайния код на почукването.
(Шандор Мараи: Четирите сезона – септември, превод Юлия Крумова)ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО 3 септември, вторник, 18 часа
София – Унгарски културен институт
Изложба: Откриване на изложбата-живопис „ЖИВОТ” на Евгения Маринчева-Jen

Изображение

Евгения Маринчева е родена и твори в София. По професия е строителен инженер. Маринчева се изявява в областта на абстрактната живопис и литературата. Има издадени 2 книги – „Лунни илюзии” – поезия (2007) и „Малки лирически отклонения” – проза (2010), както и участва в сборник съвременна българска поезия на издателство „Бунтарите” (2011).
Картините на Евгения Маринчева са заредени с послания, изразени в жизнерадостни колорити. Експресивните цветови търсения на художничката провокират и зареждат на много нива. Дълбокият философско-езотеричен смисъл на платната й потапя зрителя за дълго пред тях и в този диалог: творец – зрител, се раждат спонтанни проникновения за нещата от живота и за тяхното възприятие.
Евгения Маринчева умело борави с цветовете и кани на пътуване към сетивното, истинското и онова, което е отвъд словото, но дълбоко в човешката душевност.
Нейни платна са притежание на колекционери в България, Русия, Италия, Холандия, Португалия, Турция и САЩ.
Участия в изложби:
2013 – Своге;
2012 – арт форум „В мрежите” – Габровци;
Мерида, полуостров Юкатан – Мексико;
2011 – Осмо международно биенале на съвременното изкуство, Флоренция, Италия;
Първо международно биенале на съвременното изкуство, Измир, Турция;
Унгарски културен институт, София;
2009 – годишна изложба на арт и хоби клуб „Рояна”, София;
2008 – арт-кафе „Овергаз”, София.
Изложбата ще продължи до 12 септември


ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИК 7 септември, събота
Чипровци
ОСВЕЩАВАНЕ НА БЮСТ-ПАМЕТНИКА НА ПОЛКОВНИК Д-Р СТЕФАН ДУНЬОВ В ГРАД ЧИПРОВЦИ
С участието на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, унгарска делегация, водена от г-н Андраш Дончев, парламентарен държавен секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария, Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, генерал-майор Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”


Изображение
Автор на бюст-паметника: Огнян Кожухаров
Национална научна конференция с международно участие „Национално-освободителните борби ХV-ХІХ век: личност, народ, история”, посветена на 325-годишнината от Чипровското въстание, 165 години от унгарската революция и участието на полк. Стефан Дуньов, 45 години от второто обявяване на Чипровци за град и 45 години музейно дело в Чипровци. Научен ръководител: доц. д-р Йорданка Гешева.
С участието на проф. д-р Ласло Чорба, генерален директор на Унгарския национален музей и д-р Юлиана Пандур Марошине, ст.асистент в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”.
Конференцията ще бъде официално открита от г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.
Жолт Сабо, заместник генерален директор на Институт „Балаши”, ще връчи на участниците почетни плакети на Стефан Дуньов.
Монографията на Петко Мангачев „Д-р Стефан Дуньов – живот и дело (1816-1889)” ще бъде предоставена на участниците на конференцията.
Изложби – гоблени и пастели на Естер Кнейс и малка пластика на Огнян Кожухаров в Историческия музей на град Чипровци.ФОТОГРАФИЯ 8-14 септември, неделя-събота
Приморско – Приморско Клуб

ФОТОВАКАНЦИЯ 2013
Самостоятелна изложба (откриване: 8.09) и майсторски клас „Тяло и движение” (13.09) на унгарския фотограф Янош Ейферт


Изображение

Събитието се осъществява с помощта на Национално сдружение „Фотографска академия”

Янош Ейферт е роден през 1943 г. в Ходмезьовашархей. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., като паралелно с това танцува в унгарския ансамбъл "Хонвед". От 1985 г. прави диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите. Творчеството на Янош Ейферт не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Известността на Ейферт се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и като преподавател, лектор и експерт. Има зад гърба си над 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Негови творби има в 12 престижни общи сбирки (Белгия, Германия, Австрия, САЩ). Член е на 16 съюза, сдружения и институции, от които 5 в чужбина.


ТЕАТЪР 14 септември, събота, 17.30-19 часа
Унгарски културен институт
НОЩ НА ТЕАТРИТЕ
Моноспектакълът „МНОГОКЛЕТКА” (Продуцентска къща Креди Арте) с участието на актрисата Мариела Станчева

Вход: свободен!
Моноспектакълът на актрисата Мариела Станчева е по разказите на Лайош Наги, Ищван Йоркен, Карой Сакони, Ференц Шанта и музиката на Ян Тиърсен, Александър Деспла, Лудовико Ейнауди, Модест Мусоргски и Майкъл Нийман
Мариела Станчева завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2011 г. в класа на проф. Красимир Спасов и Николай Ламбрев-Михайловски.

Изображение
Фото: Любен Байчински

До края на 2012 г. е част от трупата на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна. В момента там играе в представленията „Урболешка трагедия” от Д. Ковачевич, реж. Д. Стоянов; „Американска Рулетка” от Ал. Мардан, реж. К. Бандутов; „Дон Жуан или любовта към геометрията” от Макс Фриш, реж. Г. Михалков.
Награди: I-ва награда в категория артисти-професионалисти в ХХІІІ-ти Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература – Шумен 2012; Носител на специалната награда на Община Дебрецен в ХХІІІ-ти НКИУБЛ – Шумен 2012; I-ва награда в категория студенти от ВУЗ-ове по изкуствата в ХХІІ-ри НКИУБЛ – Шумен 2010; I-ва награда в категория непрофесионалисти в ХХ-ти НКИУБЛ – Шумен 2006.ЛИТЕРАТУРА 16 септември, понеделник, 18.00 часа
Бургас – Културен център „Морско казино”, Зала „Петя Дубарова”
Представяне на унгарския брой на списание „МОРЕ” с участието на Н.Пр. Андраш Клейн, посланик на Унгария и д-р Тошо Дончев, директор на Унгарския културен институт
Броят излиза с помощта на Институт Балаши – Унгарски културен институт в София и включва творби, прозвучали на Литературния маратон „На фокус – писателите и преводачите” на 14 май т.г. в Унгарския културен институт


Изображение

В броя са включени творби на: Атила Йожеф, Бенямин Тибор Сабо, Виктор Хорват, Габор Дюкич, Габор Шейн, Дежьо Костолани, Дьорд Петри, Дьорд Фердинанди, Дьорд Шпиро, Ендре Гомбар, Ендре Кукорели, Ерньо Сеп, Жени Варнаи, Жужа Бенеи, Лайош Грендел, Ласло Фюзи, Марин Георгиев, Миклош Радноти, Михай Золтан Над, Ноеми Киш, Петер Естерхази, Силард Рубин, Тошо Дончев, Ференц Буда, Чаба Секей, Шандор Вьорьош, Шандор Петьо, Шандор Чори, Янош Аран, Янош Чепреги
Преводачи: Адриана Петкова, Иванка Павлова, Илияна Михайлова-Сопкова, Лиляна Лесничкова, Мартин Христов, Мина Цонева, Нели Димова, Николай Бойков, Светла Кьосева, Стефка Хрусанова, Юлия Крумова


ЛИТЕРАТУРА 18 септември, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт
Представяне на книгата на Тошо Дончев „УМНАТА! ИЛИ ПЕТТЕ ПРАВИЛА НА ЩАСТИЕТО” (Изд. Литературен форум, София, 2013).
Представят: Митко Новков и Йордан Ефтимов. Модератор: Марин Георгиев, издател
С участието на актрисата Мариела Станчева


Изображение

Прадядо Съби бил неразговорлив, мълчалив човек, на сбогуване със сериозния си и усърден син му казал в напътствие една единствена дума: „умната”. И дядо това казал на синовете си, когато ги пускал по пътя им, това наследих и аз от баща си и него предадох като духовен компас в наследство на порасналия си син.
Само шест букви, у-м-н-а-т-а, а все пак крият в себе си стара и сгряваща сърцето семейна традиция, напътствие и напомняне за най-първата и най-важната добродетел на християнския морал – разумността, за мъдрата предпазливост, за предвидливостта или иначе казано за здравия разум, за обмисленото решение, та нали без него не съществуват, не могат да съществуват и останалите добродетели, без него няма справедливост, нито смелост, нито умереност. Най-голямото богатство на човека е разумът му, знанията му, всичко могат да му отнемат, но това – само с цената на живота му, и ако има здрав разум, находчивост, душевна сила и издържливост, тогава с Божията помощ ще може да си върне всички изгубени богатства. Когато човек е разумен, той същевременно е и умерен и по този начин силен и здрав, ако не губи присъствие на духа, ще запази не само живота, но и честта си, която е по-важна дори и от живота, няма да посрами нито себе си, нито семейството, нито родината, нито вярата си. Ето това е означавала и означава и до днес за нас първата и единствена заповед на дядо ми –„умната”. (Тошо Дончев)


ПАЧУЪРК 19 септември, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт

Откриване на изложбата-текстил „МЕТАМОРФОЗИ” на Модерно Ателие (Будапеща)
Открива: Дьонди Варади от Творчески кръг „Модерно ателие”


Изображение

Творческият кръг „Модерно ателие” е създаден през 2006 година. Основателките му си поставят за цел популяризирането на куилт-техниките, опознаването на най-новите тенденции и повишаването нивото на създадените от тях творби.
Групата често се обединява около конкретна тема и изгражда експозиционен материал, с който успешно участва както в Унгария, така и в чужбина. Първата си обща изложба създават през 2009 година и тя носи названието „Връзки”, последвана е през 2011 г. от „Слоеве”. Най-новата им експозиция „Метаморфози” е представена за пръв път тази година в Холандия, Франция, Италия, а сега и в България.
В Модерно ателие членуват множество майсторки, които представят творбите си и в самостоятелни изложби и журират успешно в международни и унгарски изложения.
На изложбата в София ще бъдат представени 18-те члена на Модерно ателие (Будапеща).ПАЧУЪРК 20-21 септември, петък-събота
Унгарски културен институт
УЪРКШОП ПО ПАЧУЪРК – МОДЕРНИ ТЕХНИКИ с участието на Дьонди Варади
Такса за участие: 3 лв./час, с предварително записване в секретариата на Унгарския културен институт
По време на уъркшопа ще имате възможност и да закупите учебници и каталога на най-новата изложба на Модерно ателие (Будапеща)
20 септември, от 16.00 до 20.00 часа / 21 септември, от 11.00 до 16.00 часа


Изображение


ЛИТЕРАТУРА 24 септември, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт
Представяне на сборника с разкази на Дьорд Фердинанди „САМОТНА ГУРГУЛИЦА” (Изд. Ерго, 2013)
Представя: Митко Новков
С участието на автора Дьорд Фердинанди и на преводача-издател Мартин Христов
Откъси от книгата ще чуете в изпълнение на актьора Богдан Глишев


Изображение

Книгата съдържа над дузина прози, както сам ги определя Фердинанди. Това са всъщност парчета от огледалото на неговия живот, чието начало се поставя на Орлово бърдо в Будапеща, столицата на довоенна Унгария. Ученическите му години преминават под тътена на съюзническите бомбардировки и ожесточените престрелки между съветски солдати и германски войници. Следват годините на сталинския комунистически гнет в Унгария, който впоследствие, през 1956 година прераства в кърваво потушаване на Унгарската революция от съветските танкове. После идва емиграцията първо във Франция, където Фердинанди е черноработник, сетне в екзотичния свят на кръстеното иронично Пуерто Рико („Богато пристанище“), един от островите на Големите Антили. По-късно авторът се заселва в прозаичния свят на Флорида, откъдето иронично свидетелства за събитията в „реформираща се“ Унгария от 90-те години и новия век.ФОТОГРАФИЯ 24 септември, вторник
Хасково – ГХГ „Атанас Шаренков”

Фотоизложбата „3х3 52 486” на Атила Лорант на ХVІІ-ия Хасково Джаз Фестивал (23-28 септември) с участието на Акустично джаз трио Димитровград (Митя Йорданов – пиано, Димитър Русев – китара, Петър Ганев – ударни, гости: Мария Арнаудова – вокал, Цветомир Цанков – вокал, Христо Минчев – контрабас)

Изображение

Атила Лорант се занимава с фотография от 10 години, пише, публикува, режисира филми. Един от най-важните му проекти в рамките на основаната от него Фондация „Изчезващи култури” се занимава с фотодокументирането на туземните народи. Атила Лорант е първият унгарец, чиято книга с текстове и снимки издава Националното географско дружество National Geographic Society.
Проектът 3х3 52 486 получава името си заради композициите си от фотографии, подредени в 3х3 матрици. Обяснението за следващите две цифри е, че фотографиите са изготвени през 52-те седмици на годината. Фотодневникът заедно с 18 „самостоятелни” творби, допълващи 52-те композиции, съдържа общо 486 фотографии.
Мозаечната енциклопедия-дневник, озаглавена 3х3, е личен проект, лична изповед. Той е медитативно изброяване на визуалните елементи, емоции и мисли, повлияли живота му.


ЛИТЕРАТУРА 25 септември, сряда, 18 часа
Унгарски културен институт

Бургаското списание „МОРЕ” гостува с унгарски брой на Унгарския културен институт в София
Представят: Иван Сухиванов и Росен Друмев, редактори. Модератор: Марин Георгиев


Изображение
Броят включва творби на съвременни унгарски автори и класици, графики от фонда на Националната галерия за чуждестранно изкуство от изложбата „Унгарски майстори в България” и притурка „Гласовете на протеста”

ЛИТЕРАТУРА 26 септември, четвъртък, 18 часа
Унгарски културен институт
Премиера на стихосбирката на Ивайло Иванов „БРАЧНИ ПЕСНИ”
Представят: Митко Новков и Деян Енев


Изображение

Ивайло Иванов е роден през 1972 г. в Троян. Завършва „Българска филология” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като редактор във в. „Литературен форум” (1997-1998) и като вътрешен рецензент в издателство „ПАН ВТ”. Автор е на книгите: „Хензел и Гретел” (поема, 1995), „Искри от воденичните ми камъни” (сатира, 1997), „Очи на дете” (ранни стихове, 2005), „Филологически поеми” (2006), „Пастирът на мухи” (2008) и „Песен за Бащите на Прехода“ (2010). Публикува поезия, сатира и литературна критика в периодичния печат. Негови творби са превеждани на немски, руски, литовски и унгарски. Носител на награди от различни централни и местни конкурси за поезия. Член е на Сдружението на българските писатели.


КУЛИНАРНО ИЗКУСТВО и НАРОДНИ ТАНЦИ 28 септември, събота, 11-17 часа
София – Парк „Заимов” – централна част

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ
Тази година Европейския ден на езиците минава под мотото „Аз обичам да готвя”

Изображение
Европейският ден на езиците се организира в България от: Британски съвет, Чешки културен център, Австрийско посолство, Френски институт, Полски институт, Гьоте институт, Посолство на Испания, Институт Сервантес, Унгарски културен институт, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Гръцка фондация за култура, Европейска комисия – Писмени преводи, Център за развитие на човешките ресурси, Агенция за развитие на София, Българска асоциация за качествени езикови услуги ОПТИМА.
Заповядайте на щанда на Унгарския културен институт, където можете да получите информация за програмите на института и езиковите ни курсове. В рамките на унгарската програма можете да участвате в безплатен курс по унгарски народни танци с ръководител професионалния танцьор Димитър Корчаков.
Занимания за най-малките – с унгарските приложнички Фани Бода и Естер Редмънд.

https://www.facebook.com/edl.bg?ref=nf


_________________________________________________________________________________________________

За промени в програмата следете сайта на Унгарския културен институт http://www.magyarintezet.hu/sofia
_________________________________________________________________________________________________

http://www.uni-sofia.bg
http://www.fcml.uni-sofia.bg

Програмата се публикува с любезното съдействие на г-жа Нели Димова - PR на Унгарски културен институт
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron