Софийска градска художествена галерия

Модератор: PLACEBO

Софийска градска художествена галерия

Мнениеот PLACEBO » Пет Сеп 02, 2011 10:34 pm

Софийската градска художествена галерия започва своя есенен сезон с три много интересни и представителни изложби. Те ще отбележат и празненствата послучай Деня на София - 17 септември.

На 14 септември ще се открие изложбата "ДОКОСВАНЕ ДО СЯНКАТА", кураторски проект на Красимир Илиев, уредник в СГХГ.
На 20 септември ще бъде представена голяма ретроспективна изложба послучай 130 години от рождението на Никола Петров.

Началото на тази поредица е на 7 септември, четвъртък, когато от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще се открие изложбата на академик РУМЕН СКОРЧЕВ Вариации на тема: "Закуска на тревата". Именитият бъргарски художник ще представи свои най-нови платна, рисунки и пастели, създадени през последните няколко години.


РУМЕН СКОРЧЕВ

ВАРИАЦИИ НА ТЕМА „ЗАКУСКА НА ТРЕВАТА


8 септември – 9 октомври 2011
Откриване: 7 септември, сряда, 18.00 часаИзложбата е опит за преосмисляне на известната картина на Едуард Мане „За-куска на тревата” – тема, която варира в различни интерпретации много преди произве-дението на Мане и вдъхновява многобройни реплики в десетилетията след него.
За Румен Скорчев „Закуска на тревата” е повод за обобщаване на дългогодишен житейски и артистичен опит, за преструктуриране на утвърдени понятия, за личен про-чит на естетически и морални ценности. В своите вариации около темата, изпълнени с характерна динамична рисунка и интензивен колорит, той постига сгъстено, тревожно усещане за съвремието, търсейки различни гледни точки към непреходните въпроси и непреодолените конфликти на човешкото битие. Надхвърляйки сюжетните измерения на темата, художникът я превръща както в поле на своите пластични открития, така и в свое интимно духовно пространство.

Изложбата в СГХГ се състои изцяло от нови творби, създадени в последните години, които за пръв път се показват пред публика. Своите размисли по темата Румен Скорчев представя в 20 живописни платна и подбрана част от многобройните подготвителни рисунки, които ги предшестват.
Експозицията се съпътства от богато илюстрирано каталожно издание*.

Академик Румен Скорчев е роден през 1932 г. в Търговище. Дипломиран е като инженер-паркостроител през 1957 г., а през 1964 г. завършва Художествената академия, където от 1984 г. е хабилитиран професор. Получил е над 40 национални и международни награди.
Изображение
Илюстрирал е многобройни книги за деца и възрастни. Стипендиант на японската фондация Kokucai Koryu Kikin. Негови творби са включени в двутомното японско издание за 300 водещи графици на ХХ век.
Изображение
През 1970 г. получава златен медал на международ-ното биенале на графиката във Флоренция и творбата му е включена в колекцията на галерия „Уфици”. Негови картини представят България в музея „Албертина” – Виена, „Виктория и Алберт” – Лондон, Националната галерия във Вашингтон, „Дордрехт Музе-ум” – Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

Изображение

---------------------------------------------------
С любезното съдействие на г-н Петър Димов PR на СГХГ
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron