РЕАКЦИИ - съвременно изкуство

Модератор: PLACEBO

РЕАКЦИИ - съвременно изкуство

Мнениеот PLACEBO » Вто Май 08, 2012 6:01 am

РЕАКЦИИ

Искра Благоева, Станимир Генов, Ани Васева & Боян Манчев, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Камен Стоянов
11.05. – 15.06.2012


На 11 май, петък, от 18 ч. в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на Галерия Васка Емануилова се открива изложбата „Реакции“ с куратор Владия Михайлова.

Тя е вдъхновена от две акции, случили се преди около година в публичното пространство на София – изрисуваните фигури на един от релефите на Паметника на Съветската Армия със слогъна „В крак с времето“ и организираното от групите Трансформатори и WhATA „възпоменание“ пред плочата на новооткрития Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство. За настоящата изложба тези две събития са отправна точка за поставяне на въпроса за социалната роля на съвременното изкуство, неговите места на случване и диалога му с обществото.

Показани са работи на едни от активните млади автори на художествената сцена у нас, които представляват израз на раздразнение и критически коментар върху процесите в съвременния свят. Те са примери за художествени ре/акции спрямо начина ни на живеене, политическите и икономически граници, които днес преминават през телата ни и предизвикват емоции, фрустрации, вътрешно желание за само/контрол или неподчинение. Част от работите се случват по време на изложбата извън галерията, други представят в пространството архиви и документи, текстове и сложно изградени мисловни конструкции:
Камен Стоянов превръща празната рамка на билборд в странен паметник на капитализма; Станимир Генов изписва с ударна бормашина, бавно и звучно думата „съжалявам“ в столичния квартал Люлин; Ани Васева и Боян Манчев трансформират архива на пърформанса си „С“, създавайки един фантазен и космат, но и тревожещ свят на инфантилното удоволствие; Искра Благоева изследва връзката между съвременната индустрия на красотата и популярната култура; Кирил Кузманов поставя въпроса за местата и начините на представяне на изкуство между локалната среда и глобалните световни форуми чрез документация от инициативата си за прекосяване на Перловската река в София, която бе осъществена при откриването на Венецианското биенале миналата година; Викенти Комистки иронизира клишираната представа за художника-гений, който определя едностранно комуникацията си със зрителя.
Работите в изложбата не предлагат конкретни граждански платформи, политически идеи или „лозунги” за промяна, те правят видими вече съществуващи процеси в обществото и са израз на желанието на художниците да работят в много по-непосредствената среда на живеенето.

Изложбата се осъществява с подкрепата на наградата за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“

Изображение
„Под трафика“, инициатива на Кирил Кузманов, осъществена съвместно с Александър Даниел, Любомир Драганов, Асен Емилов, Минá Минов, Христо Станкушев, Тодор Стоянов, Перловска река, София, 03 юни 2011

Изображение

Изображение
Ани Васева & Боян Манчев, С, 2010, фотография от спектакъла Георги Димитров

Изображение
Камен Стоянов, Синхронизация, 2010

Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) София, / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
С любезното съдействие на г-н Петър Димов - PR на Софийска Градска Художествена Галерия
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron