"Да празнуваме пролетното равноденствие"

Модератор: PLACEBO

"Да празнуваме пролетното равноденствие"

Мнениеот PLACEBO » Сря Май 09, 2012 10:50 pm

"Да празнуваме пролетното равноденствие" - това беше мотото на тазгодишната международна изложба "Ефектът на биеналето от Флоренция", която се проведе от 19 до 25 март 2012 г. в град Мерида, Мексико.
Изложбата е отзвук от Осмото Международно биенале на съвременното изкуство Флоренция'2011. От участвалите 600 художника бяха поканени около 100 творци за Ефекта на биеналето. 54 представители на 23 страни взеха участие в изложбата. България бе представена от художничката Евгения Маринчева.
На 19-ти март в 19 часа изложбата бе открита от г-н Паскуале Целона - президент на биеналето Флоренция и г-н Алваро Омар Лара Пачеко - кмет на град Мерида. На официален коктейл след откриването, който се състоя на огромната тераса в сградата на Музея на общината, където бе подредена изложбата, художниците размениха мисли за съвременното изкуство, за предстоящото посещение на древния град на маите Чичен Итца (отстоящ на 120 км от град Мерида).
В Деня на пролетното равноденствие - 21 март 2012 г. всички посетиха и станаха свидетели на прочутия феномен - Пирамидата в Чичен Итца, върху която се появява сянка на змия точно в момента, когато денят става равен на нощта. Властите в Мерида оцениха, че тази година са присъствали около 100 000 човека от цял свят, които са наблюдавали феномена. И тъй като Пирамидата, сама по себе си съвършено творение на строителството и изкуството, пренесе посланието на древните обитатели на полуостров Юкатан за това, колко непреходен е човешкият дух и каква сила представлява човешкото съзидание.
Впрочем, да оставим снимките, направени от Евгения Маринчева, да говорят...
Изображение
Официалното откриване на изложбата, 19 март 2012 г.

Изображение
Евгения Маринчева представи България в изложбата

Изображение
С президента на Биеналето във Флоренция - г-н Паскуале Целона, кмета на Мерида г-н Алваро Омар Лара Пачеко и други официални лица

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Пред Пирамидата в Чичен Итца

Изображение
Змията

Автор на снимките: Евгения Маринчева
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron