Започни да танцуваш!...

Модератор: PLACEBO

Започни да танцуваш!...

Мнениеот PLACEBO » Сря Авг 22, 2012 11:59 pm

... или няколко въпроса и няколко отговора за мечтите, труда, успехите, Пътя, Щастието...

Вървя в горещия летен следобед към поредната си „бунтарска” среща. Напоследък съм кръстила така всичките си срещи и интервюта с хора на изкуството. Публикувам ги с чувството на завършеност на цялото, на изпълнена мисия, на пълноценност.
Вървя срещу Слънцето и разсъждавам върху това – че масовият читател, зрител или потребител, знае съвсем малко за онези, „тихите” бойци на фронта на изкуството. Известните са известни, техните имена и изяви дори често се преекспонират от медиите. А онези, скромните, работят като пчели и прославят името на България.
Предстои ми среща с г-жа Елина Топалска - главен художествен ръководител на танцова формация «Софистик-Живо».
Малко предистория:
Танцова формация „Софистик-Живо” обединява 30-годишната творческа традиция на Фолклорна формация "ЖИВО" и 10-годишните постижения на Балет "СОФИСТИК" в областта на модерното танцово изкуство. Името носи послание за уникалния творчески почерк - ведро, жизнено, стимулиращо, нестандартно и търсещо изкуство. Началото на Формацията е поставено през далечната 1983 г., когато хореографите Живко Петров и Елина Топалска създават ансамбъл „Младост”, по-късно е преименуван на Музикално -танцова Формация „Живо”. Художествен ръководител и хореограф до края на живота си е г-н Живко Петров /1933-1999г./. Главен художествен ръководител и днес е г-жа Елина Топалска. През 2003 г.се създава и балетна формация „Софистик”. Днес заедно с нея хореографи и репетитори във Формация „Софистик-Живо” са Нина Гачевска и Николета Илчева.

Изображение
Елина Топалска

Изображение
Нина Гачевска

Изображение
Николета Илчева

Мястото на срещата ни е в самото сърце на София, съвсем близо до Националната библиотека „Кирил и Методий”. Ако трябва да опиша с една дума моята събеседничка, няма да се поколебая да бъде „слънчева”. Посреща ме усмихнатата и позитивна ръководителка на „Софистик – Живо”.
Изображение
Евгения Маринчева и Елина Топалска - След дългия разговор, Слънцето се беше скрило...

Ели, благодаря ти, че се съгласи да се срещнем и да поговорим за танцовото изкуство, което ти преподаваш. Как започна всичко това?
. И аз като другите деца, виждах себе си реализирана в различни професии, но именно изкуството ме осъществи като професионалист. Още като малка танцувах. Мечтаех за музика, за сцена, за аплодисменти, за пътешествия, за много приятелства... Всичко това и много повече получих накуп, отдавайки се на професията „хореограф”. Най-хубавото е, че така и не усетих как детското ми хоби да танцувам се превърна в моя обичана професия! И до ден-днешен след 30 години преподавателска работа, аз всеки ден с вълнение, вдъхновение и огромно удоволствие влизам в репетиционната зала. Невероятно е удовлетворението да видиш материализирани творческите си фантазии, да успееш да въплътиш хармония и смела координация в тялото на едно дете, младеж или на скован от обездвижване човек, да прочетеш в разбиращите погледи на изпълнителите си доверието, с което те възнаграждават...
Значи си един много щастлив човек!
Да, безспорно!
Казват, че Щастието е Път. Погледнато съвсем емпирично, за теб и участващите във формацията може да се каже, че живеете чрез Пътя си, не само Пътя на изкуството, но и Пътят като посещение на много места по света.
Ние обожаваме да пътуваме! Първото международно участие на състава е през 1989 г. в Русия. Многобройната публика на спектаклите в гр. Москва и гр. Ростов на Дон остава възхитена и очарована от представената програма. Следват турнета и фестивали в Румъния /1991/, Белгия /1992/, Унгария /1995/, Словения /1997/, Италия /2003/, Гърция /2005 и 2008/, Йордания /2009/, Турция /1994, 1998 и 2010/, Индия /2010/. През м.октомври 2012 г. Формацията ще вземе участие и във Фестивал на изкуствата в Тайван , където отново ще е единствената българска танцова група!
Звучи ми много вълнуващо и патриотично, ще стискам палци да се върнете с награди! Като казвам «награди», се подсещам, че “Софистик Живо” стана носител на Голямата танцова награда на София 2012, в нейното Пето издание. Това е огромно признание! Честито!
Благодаря! Щастливи сме много! Не беше лесно, но успяхме да грабнем едно 2-ро, две 3-ти места, една специална награда и ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА СОФИЯ за 2012! Без да прозвучи като хвалба, но сме получили досега доста награди - Конкурс "Младежта твори" 2011 - един златен и два сребърни медала, Национален форум "Орфеева дарба" 2011 - два ЗЛАТНИ медала в категория "Модерни и характерни танци" в 4та възрастова група (16-19 г.) за танците "Хаос и форма", "Тук и сега", "Мираж" и "Катерино моме". 27.03.2011 г....

Изображение
Наградите от Голямата танцова награда на София 2012

Изображение
Наградите от „Младежта твори”

Почакай... зад всичко това стои много труд, нали?!
не само труд... Стои огромно желание за постигане на мечти, стои отговорност, стои доверие. Към Формацията работят над 170 изпълнители на възраст от 4 до 45 години, разпределени по възрастови групи и ниво на умения, като за всяка група се изгражда отделен репертоар, включващ различни танцови стилове. Нашият репертоар е с огромно многообразие – „Легенда за Африка” – африкански танц, „Мираж” – източен танц, „Хава Нагила” –еврейски танц, „Руски танц”; „Non stop”, „Тук и сега”, “Rollin”, „Енергия” – хип-хоп; „Катерино моме”, „Йованка”, „Пайдушко хоро”, “Нестинарка”, „Шопски танц” – български фолклор; „За една мечта”, „ Спонтанно”, „Прекрасен свят”, „Обърнати полюси”, „Откровение” – модерен балет, „Пиратски истории” – танцово шоу и още много, много, много танци, постановки и спектакли...
Аз бих те помолила да споделиш своите сакрални мисли за танца, за изкуството... каквото и да говорим, темата е неизчерпаема.
Както знаем, няма „случайности” в забързания съвременен свят. И тъй като ме спохождат едни неслучайни мисли, които се опитвам да подредя в главата си, ще ти ги споделя...
Целеустременост - това е състоянието, в което преследваш една цел без да мислиш какво ще последва. Но първо трябва да попитаме: Как се виждаш в бъдещето? Копнееш ли по някоя мечта? Веднъж като я откриеш, не мисли постоянно, просто тръгни в тази посока. Защото тук става въпрос за екстаз и ентусиазъм. И изобщо не се вълнуваш, ако те мислят за „нестандартен, изкривен образ”, завладян от безумието на младежките капризи! Танцът е изкуството на младостта....или може би не само на нея?

Започни да танцуваш!

Светът очаква своя финал трескаво и в лудост... Ще издържим ли или ще се предадем? Или пък ще полудеем? Можем ли да преобърнем полюсите си? Трябва да осъзнаем, че живеем във време, в което е нужно да активираме петте си сетива: слух, зрение, допир, вкус и обоняние. А те всички са вплетени в танца. Мислите, емоциите и тялото на човека са концентрични вселени – всичко е свързано! Всяка преднамерена промяна на ритъма, звука, интонацията, обтягането на ръка или изправянето на гърба дори на един милиметър, означава промяна на целия живот...към съвършенство! С цялата мъдрост и знание трябва да посветим всичките си усилия, за да дадем нов смисъл на пътя си. Чрез задъханото си дихание, чрез протегнатите доверчиво ръце, чрез единния ритъм на телата и душите си! Танцът ни въздига – той е мъдрост, стихия, изява на шестото ни чувство...

Какво ни е нужно?
Енергия!


Трябва да съберем мощния ритъм на сърцата си и да го проектираме в бъдещето. Нека да извикаме трескаво като новородено, което заявява на света за своето съществуване. Нека се втурнем в бъдещето, като споделим този миг заедно - ние сме живи сега - независимо от възраст, статус и заобикаляща среда. Да открием човешката си идентичност, оригиналност и възможността да бъдем творци на самите себе си! Да носим отговорноста за собственото си съществуване Развълнуваното сърцебиене, общото дихание, вибрациите на телата – чиста танцова енергия, изпълваща въздуха. Танцуваме и вярваме, че тази енергия ще ни помогне да открием верния път към бъдещето и.... към себе си..
Защото танцът, това сме ние самите, а бъдещето със сигурност е нашата собствена проекция във Вселената!

Ели, благодаря ти за този разговор! Освен успех в Тайван и въобще успех на Софистик – Живо, на теб лично, ти пожелавам да не губиш ентусиазма си и да продължаваш да осъществяваш будителската си мисия!
Благодарна съм и аз на портал „Бунтарите”, че ми предостави тази възможност! И бих искала да ти споделя тайно, че вече имам регистрация в сайта ви и с огромно удоволствие чета „бунтарските” творения! Прекрасни стихове имате!

Въпросите зададе Евгения Маринчева
Своите мисли сподели Елина Топалска

Изображение


Изображение
Малките танцьорки от Детска танцова формация „Звездичка”

Изображение
„Хаос и форма”

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Всички снимки са авторски и са притежание на “Софистик-Живо”!
http://sofistik-jivo.dir.bg
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron