Концерт за пиано за лява ръка

Модератор: PLACEBO

Концерт за пиано за лява ръка

Мнениеот PLACEBO » Пон Яну 31, 2011 8:55 pm

Концерт за пиано за лява ръка

Изображение


За първи път чух от баща ми, светла му памет, че има композирани концерти за пиано за лява ръка. Това беше няколко дена след като татко беше получил инсулт – първия си инсулт, който беше по-лек, но за известно време дясната му ръка бе парализирана. Говорехме за това, какво е човек без една ръка.
Тогава ми стана много интересно за това, което говорихме – концерт за пиано за лява ръка. Татко не успя да си спомни по какъв повод са композирани тези концерти. Поразрових се из книгите, които имам, а също и в интернет.
Двата най-известни концерта за пиано за лява ръка са дело на френския композитор Морис Равел и на руския – Сергей Прокофиев. И двамата са композирали за един и същи човек – австрийския пианист Паул Витгенщайн. Отнякъде ми бе позната тази фамилия – Витгенщайн, но затова – после!

Изображение

Паул Витгенщайн

И така, през Първата световна война Паул Витгенщайн остава без дясната си ръка. Тогава той е около 27-30 годишен. Загубва ръката си при избухването на снаряд, в битка срещу французите. По ирония на съдбата през трийсетте години на миналия век точно французин композира за първи път концерт за пиано за лява ръка по поръчка на Паул Витгенщайн. През 1932 година се състои премиерата.
Тук можете да чуете изпълнението на самия Паул Витгенщайн на пианото, придружен от Бруно Валтер и Кралския Концертгебау оркестър.

Изображение

Паул Витгенщайн след инцидента, при който губи дясната си ръка

Изображение

Част от партитурата на Равел - Концерт за пиано за лява ръка

Изображение

Репетиция под ръководството на самия Равел

Сергей Прокофиев композира своя Концерт за пиано № 4 в си бемол, Op. 53 за лява ръка също специално по поръчка на Паул Витгенщайн. Витгенщайн не го свири до момента, до който не вниква в дълбоката многопластова творба на Прокофиев. Това така и не се случва, като се има предвид, че двамата са добри приятели. Концертът се състои от 4 части Виваче, Анданте, Модерато, Виваче. Първата и последната част служат като прелюдии, средните две, всъщност, са основните части на концерта. В Анданте се прихваща зашеметяващото романтично величие, докато Модерато е по-скоро саркастично, с промяна на сонатата като форма. Целият концерт звучи по особен налудничав начин. Казват, че Прокофиев, познавайки „лудостта” на Паул Витгенщайн, е вплел в нотите усещането си за пианиста.

Изображение

Сергей Прокофиев

Самият Паул Витгенщайн е въдворяван поне два пъти годишно с психиатрия от презираните от него роднини. Той е роден и израсъл в едно от най-богатите семейства в Хабсбургската империя. Семейството му е богато, образцово и вярващо в парите като свръхценност. По-големият син Паул е едно образцово отрицание на всичко, което семейството гради – непрактичен, музикален фанатик, високоинтелиогентен дух, безцеремомен, бохем, прахосващ богатството си. Брат му – известният австрийски философ Лудвиг Витгещайн, също е пример за гениална лудост и странни прояви.

Изображение

Лудвиг Витгенщайн - брат на Паул, известен философ

Интересен факт е, че Лудвиг е съученик на Адолф Хитлер в основното училище, и че на тримата - братята Витгенщайн и Хитлер се приписва гениална лудост.

Изображение

Лудвиг и Адолф - съученици


Тук ще чуете изпълнение на Концерт за пиано N 4 за лява ръка на Прокофиев, в изпълнение на Даниил Саямов и Татяна Титова като солисти.

Докато четях за Паул Витгенщайн, постоянно имах усещането, че това име ми е познато отпреди, но така и не успях да се сетя откъде и по какъв повод. След известно време ми просветна – къщата, в която днес във Виена се намира Българският културен център към посолството, е на фамилията Витгенщайн.

Изображение

Дом „Витгенщайн”, както го наричат, е строен по проект на брата Лудвиг Витгенщайн и архитект Паул Енгелман. С финансирането и надзора на строителството на постройката, се заема сестрата Маргарете Стоунбъро-Витгенщайн – една супер образована и интелигентна дама. След завършване на строителството на къщата, тя го превръща в средище на културни събития, място за срещи на интелектуалния свят и бизнес елита на Виена. От 1971 година къщата е обявена за архитектурен паметник, а от 1975 година имотът става собственост на България и се превръща в културен център на страната ни.

Изображение

Дом „Витгенщайн” разполага с театрална зала, четири изложбени зали, библиотека и зала за конференции. Има и два рояла.

Изображение

Мисля си, как от един разговор с баща ми – за неговата парализирана дясна ръка, достигнах до толкова много любопитни факти. Тогава останах много впечатлена от обстоятелството, че двама известни композитори са написали творби за пиано за лява ръка. Замислих се за Паул Витгенщайн – един гениален пианист, предан до фанатизъм на музиката. Животът му се е преобърнал на сто и осемдесет градуса, загубил е нещо толкова ценно – дясната си ръка. И се е опитал да се смири... да приеме живота си такъв, какъвто е. И да има смелостта да засвири само с лявата си ръка.
Така се роди моят стих „Концерт за пиано за лява ръка”.

Концерт за пиано за лява ръка

Съдбата
понякога
безмислостно
отнема
всичко
безценно.

Не пита.
Изпепелява
най-съкровените
желания
защото
заради тях
сме забравили
Бог
и
света.

Остана
му
лявата
ръка,
с която
даряваше
клавишите
с
нежността
си

и
благославяше
Бог,
Равел
и
Щраус.


Съществуват и други музикални творби за пиано за лява ръка.
Когато Клара Шуман е била с контузена дясна ръка, Брамс прави една транскрипция за лява ръка на Шаконата от партита за соло цигулка от Бах – за да може неговата вярна приятелка да не се чувства изолирана от музикалния живот.

А ето и Ноктюрно за лява ръка, Оп.9, N 2 на Александър Скрябин, на пианото Алберто Лодолетти

Приятни мигове!

Евгения Маринчева
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Мнениеот indi » Вто Фев 01, 2011 12:51 am

Направо ме остави без думи... Хора, творци,в които и чрез които изкуството живее, успяват да го съберат и излеят и през лявата си ръка, когато се случи така..Колкото и тежко да им е, колкото и трудно да им е... Защото не биха могли да живеят без проявлението му... Големият български художник Златю Бояджиев също е творил след един инсулт с лявата ръка...Смята се, че първата му творба от този период е графичен портрет на Кераца Висулчева от Пловдив...
Личи си, че там- отляво ти е дошло да направиш този постинг...
Прегръдка и сърдечен поздрав, Жени!
indi
 
Мнения: 5
Регистриран на: Сря Сеп 08, 2010 10:55 pm


Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron