От мястото на събитието –уникалният подарък на Румен Статков

Модератор: PLACEBO

От мястото на събитието –уникалният подарък на Румен Статков

Мнениеот PLACEBO » Пет Май 20, 2011 5:19 pm

От мястото на събитието – уникалният подарък на Румен Статков

Няколко пъти в своя живот съм изпитвала особена гордост, че съм българка!
Снощи отново изпитах това патриотично чувство.
Послучай 30-годишнината от откриването на Националния дворец на културата, 1700 години от издаването на Сердикийския Едикт и 1330 години от създаването на Българската държава, българският художник Румен Статков дари на НДК своята сборна картина, със заглавие „Страница от каменната книга на България”.
Изложбата е уникална едновременно поради няколко момента:
Първо, тя се състои от една картина, представляваща тридесет на брой платна. Второ, чрез езика на изобразителното изкуство, във всяко платно Румен е закодирал послания, разказал е истории, отправил е завети към бъдните поколения. Не на последно място, художникът, както спомена при откриването, е проучвал, издирвал и рисувал цели 15 години тази картина. (!!!)

Изображение

Оставям настрана чисто художествената гледна точка, както и техническото изпълнение на картината (те, сами по себе си, са самата прецизност и точност на ръката, цветова хармония и филигранно изпълнение).
Бих искала да обърна внимание на духовната страна на „Страница от каменната книга на България” на Румен Статков.
Смело мога да заявя, че Румен представя на зрителя една пълноценна лекция по пиктография. Прабългарската символика, античното познание, съчетани с концентрат от история и археология – всичко това е синтезирано, преработено и изобразено през погледа на художника. Енергията, която струи от картината, те изстрелва надалеч в Космоса, където дребните битовизми и егоистичното самовглъбяване в собственото „Аз” губят смисъл.

Изображение

Освен представянето на самата картина „Страница от каменната книга на България”, присъстващите се насладиха и на аудио-визуалното изкуство – бяха представени двата клипа, базирани на картини на Румен - „Между небето и земята” и „Българската непреходност”. Първият е озвучен от Ивайло Крайчовски – легендарният басист на ФСБ, а вторият е на фона на музиката на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов, също под режисурата на Ивайло Крайчовски.

Изображение
Румен Статков и Ивайло Крайчовски

Споменах по-напред думата „пиктография” (наука за разчитане на знаците), на вчерашното събитие, лично аз, разпознах много духовни знаци, които подкрепиха дара на Румен. В иначе мрачния софийски ден, изведнъж се появи слънце, което се провря по неведоми пътища и огря картината. Над присъстващите като че ли се разпериха криле, които бяха доказателството за това, че Румен е поел по правилния път към сърцата на българите.

Изображение

Символично и най-младият присъстващ на събитието – малкият „кристал” Сава, прие посланието на баща си. Убедена съм, че художественият завет на Румен ще има своите последователи и преносители в бъднините.

Изображение
Сава - едно кристално дете

Тръгнах си, изпълнена не само с още по-силното усещане, че съм българка, с радост от срещата ми с Румен, от допира до неговото, преди всичко – духовно – изкуство. Тръгнах си, дълбоко пленена от неговите интелигентни художествени интерпретации, възхитена от неговото трудолюбие и последователност.

Изображение

Навън Слънцето залязваше, изпращайки последните си лъчи към София...

Изображение

НДК щеше да приеме своите посетители за вечерните културни изяви, през нощта щеше да остане насаме с най-новия си подарък – Страницата от каменната книга на България...
А на другия ден, този бастион - символ на българската култура и изкуство, щеше да посрещне отново Слънцето...

Изображение


Бъди, Румене!


Евгения Маринчева
20 май
лето 2011


В материала са използвани снимки на автора. Той моли за извинение за неособено доброто им качество.
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron