Андрогинът

Модератори: vionbg, longjohnsilver

Андрогинът

Мнениеот Sempronia » Чет Фев 23, 2006 11:22 pm

Говорейки за женските образи (простете ми стилистичната слабост да започвам с деепричастие и да си служа с много скоби), философът - любовникът на мъдростта (Дельоз) - мъж ли е?
Вълнува ме образът на андрогина. В едно изследване Люк Брисон противопоставя имплицитно андрогина и Хермафродит. Андрогините биват разполовени от Зевс (като яйце - хрумва ми една безумна аналогия с Батай, "История на окото" - яйца-очи и целият конотативен поток на виждането като познаване-theoria и на виждането като любов, на слепотата на прорицателите) поради техния хюбрис. Хермафродит е бог, който е споен в едно с тялото на нимфата, която го обича. Разделяне и подреждане от една страна и объркване на категориите от друга.
Андрогинът е, разбира се, символ на целостта, на съвършенството. Впрочем не зная защо андорогините от прословутия мит на Аристофан в Платоновия Пир са дотам преекспонирани, бидейки само един от трите пола, от които най-остойностяван е мъжкият.
Андрогините са сферични. Цялост, познание. Тирезий е свързан с двуполовост. Той е бил последователно мъж и жена.
Чудовищност. Струва ми се некоректно смесването на двата типа говорене - хермафродитът-чудовище е различен от метафизическия символ на тоталната завършеност. Като чудовищен и демоничен (друга безумна асоциация-понякога сукубите, след като са се съединили с мъжа, насилват жената под формата на инкуби, ако не греша) той присъства в моето любимо изкуство от края на 19в. Той по-прекрасен начин въобразява амбивалентното, двойственото, граничното като романтизирани категории. Neutrum utrumque.
Sempronia
 
Мнения: 15
Регистриран на: Съб Фев 11, 2006 12:43 pm
Местоположение: Anywhere out of the world

Мнениеот Hammill » Чет Фев 23, 2006 11:44 pm

Разкош! Точно така:
Андрогините са пред-полови, хермафродитите са след-полови, а ангелите са отвъд-полови.

Философът, влюбен в мъдростта е мъж (непълен е), обаче това само в теорията. Чисто практически пък, той е ангел. :oops:

Забележително е, че ако философът наистина е мъж, то човешката душа (поне в християнската мистика) е от женски род - тя е невеста. :D
Hammill
Hammill
 
Мнения: 684
Регистриран на: Чет Сеп 02, 2004 9:58 pm
Местоположение: Close to the Edge


Назад към Философия

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron