Стоте най-велики романа на всички времена

Модератори: vionbg, Radi_Angelov

Стоте най-велики романа на всички времена

Мнениеот Radi_Angelov » Вто Апр 18, 2006 4:38 pm

Всяка една класация е доста условна. Тази класация създадена от The Observer определено не е моята класация, но все пак нека се замислим, кои са онези 100 велики романа, които е просто задължително да бъдат прочетени. Е интересно е да си сравним критериите с английския вкус.


Публикувано в Media Times Review - http://www.mediatimesreview.com.

Стоте най-велики романа
на
всички времена

Англичаните обичат да четат и, докато BBC се подготвя да разгласи любимите книги на нацията, The Observer състави свой собствен списък на най-важните белетристични произведения от последните 300 години

Англия е страна на закоравели читатели. Ние заемаме, купуваме и може би крадем, повече книги на глава от населението от всяка друга страна в света. Литературни фестивали и клубове на книгата, един изключителен феномен на съвременността, процъфтяват тук както никъде другаде. Като шекспировите Дон Армадо и Холоферн ние „сме живели дълго от подаянията на думите“, яли сме томове и сме пили мастило.

Само след няколко дни кампанията „Голямото четене“ на BBC ще подпали този хартиен пейзаж в един огромен пожар от книжни дискусии. Вместо вечното „Какво да чета после?“, една серия от девет програми ще се опита да отговори на не съвсем простия въпрос „Коя е любимата ми книга?“, както и да разпространи резултатите от едно масово допитване до общественото мнение по въпроса за „любимите книги“ на нацията.

Трябва да поздравим BBC за тази смела инициатива, която без съмнение ще предизвика множество спорове. Със сигурност може да се предскаже, че трябва да се очакват всевъзможни реакции, от надменно презрение до бъбрив ентусиазъм. Класации? Ние ги обичаме и ги ненавиждаме. Книги? Ние страстно защищаваме това, което четем. Книгите на нощното шкафче и в джоба на палтото ни оформят вътрешния пейзаж на нашия потаен живот. Съберете двете на едно място и ще получите взривните материали на множество литературни фойерверки.

Тук в The Observer нямаме ни най-малка представа как ще изглежда класацията на BBC (една строго охранявана тайна), макар и клюките да твърдят, че тя ще отразява предпочитанията на популярния читателски вкус от последните 20 години. Без съмнение Гандалф и Хари Потър ще се състезават за гласове редом с г-н Дарси и Елизабет Бенет. За да подкладем малко дебата, както и за да се присъединим към началото на един национален разговор, ние скромно съставихме нашия собствен списък от Сто Книги без които, по наше мнение, читателите не биха могли да минат.

Нашият списък не е класация на „най-обичаните“ книги. Той е по-малко сантиментален – и може би по-малко съвременен. Той просто е каталог от сто „съществени“ заглавия – както ние го виждаме. Разбира се, той не е научно обоснован. Нито Mori, нито Gallup бяха консултирани при нашата работа. Той е частичен, пълен с предубеждения и много, много личен. Той отразява капризи и мода. И докато го съставяхме ние започнахме да разбираме колко трудна, та дори спорна, е станала идеята за някакво единно литературно наследство в началото на 21 век. Още по-болезнен е невъобразимо трудния избор, който налага един списък от сто заглавия.

Преди всичко, нашият списък е принципно английски и с неизбежност отразява възрастта, пола и образованието на сътрудниците на Observer. Ние започнахме с един вътрешно-фирмен email, приканвайки колегите да изпратят предложения за топ-10. Матрицата от отговори ни представи едно изненадващо единомислие.

На върха на списъка бяха универсалните фаворити: Остин и Дикенс, Толстой и Достоевски. Когато едно гласовито и влиятелно малцинство, водено от редактора на списъка, започна да настоява за Беоулф и Кентърбърийските разкази, настана време да се въведат няколко основни правила. Това е списък от белетристика, не от поезия и не от драматургия. Макар че Беоулф има същия сюжет като Челюсти, той все пак е дълга поема на староанглийски, от анонимен автор. По силата на това правило бяха изключени Илиадата и Одисеята – и двете от които са, по всякакви стандарти, книги за необитаем остров. В тази категория ние включихме и авторизираната версия на Библията.

Правилото за драматургия и поезия изключи Шекспир, Милтън, Поуп, Уърдсуърт, Т. С. Елиът и Одън. С голямо неудоволствие ние решихме, че и Кентърбърийските разкази не могат да станат част от нашия списък. Започнахме от началото, с Даниел Дефо и отците-основатели на английския роман. До тук добре, да видим по-нататък.

Но какво да кажем за европейската традиция? Появи се нова поредица от страхове. Откак Скелтън преведе Дон Кихот, английските читатели са били непрекъснато смайвани и развличани от начина, по който се внася тук чуждата класика. Английският канал упражнява своята собствена груба форма на литературна критика – и без съмнение някои важни френски, испански и немски заглавия са били пропуснати в течение на столетията, но ние ясно чувствахме, че не бихме могли да изключим например Сервантес, Лакло и Флобер. Сред пропуснатите с нежелание обаче се намериха Виктор Юго и Шатобриан.

След като веднъж отминахме романтиците и достигнахме викторианците, една последователна английска класация беше усложнена от конкурентните претенции на американската литература. По същия начин, по който множество английски писатели от 19 век прекосиха Атлантическия океан, за да намерят публика и да печелят пари в Новия Свят, американските писатели пък бяха приети с ентусиазъм тук. И отново, ние оставихме вкусовете на предишните поколения от английски читатели да оформят списъка. Упражнявайки известна доза ретроспективна утвърдителна работа, ние заменихме Джеймс Фенимор Купър с Мелвил и Хотърн.

Към края на века англо-американската литературна хегемония беше вече твърдо установена, но, за съвременния вкус, застрашително доминирана от мъже: Джеймс, Крейн, Киплинг, Уелс … Трябва доста да се потрудите, за да намерите някоя по-значима авторка между, да речем, 1880 и 1910 (с възможните изключения на Е. Несбит и Беатрикс Потър). Толкова по-значимо е постигнатото от Вирджиния Улф, с нейното утвърждаване на правото на жените да се присъединят към онова, което вече беше се превърнало в един изключително мъжки клуб.

Масовата мобилизация на Световната Война най-после създаде възможности и за жените. Също така тя революционизира английските навици на четене. С появата на масовата култура, която беше се развивала още от викториански времена, в списъка се появява една нова жила: жанровият роман, от шпионските трилъри до научната фантастика. Ние се опитахме да изберем най-видните примери от тях, но все пак ни е болезнено ясно, че някои важни представители, особено на детективския роман, останаха извън списъка.

Един жанр, който ни даде няколко важни номинации, бяха детските книги, но, намирайки място за Филип Пулман, ние трябваше да изключим серията „Лястовички и амазонки“ на Артър Ренсъм, както и „Лъвът, вещицата и гардероба“ на К. С. Луис – нещо, което много хора ще сметнат за перверзно, дори неразбираемо. „Груфало“ на Джулия Доналдсън, една друга детска книга от последно време, към която The Observer прояви особено пристрастие, също беше изключена, защото е книжка с картинки за деца под пет години. Все някъде трябваше да теглим чертата.

Времето е безпощаден критик. Книги, които преди 50 години са изглеждали важни, вече са изгубили голяма част от значимостта си. Буквално нищо не е останало от 1903. След 20-те, както и след водораздела на модернизма, има цели десетилетия, в които много от книгите, които ние се опитахме да разгледаме, изглеждат просто като забележки под линия към творчеството на Джойс и Улф.

Приближавайки се към нашето собствено време, ако би трябвало да характеризираме следвоенната английска литературна традиция в една фраза, то тя би била: Империята отвръща на удара.

Разцветът на конкурентна литература от Австралия, Индия, Канада и Южна Африка ни предостави цяла плеяда от важни писатели, от Давид Малуф и Рохинтън Мистри до Майкъл Ондатье и последния Нобелов лауреат за литература, Дж. М. Кутсиу. Невероятната жизненост на така наречената литература на Британската Общност направи още по-трудно изработването на един списък с предишната яснота и простота. Отдавна отминали са времената, в които почти всички важни английски автори живееха отдалечени един от друг на разстояние, преодолимо с кратка разходка в карета.

Разглеждано от много страни, това време беше златен век за англо-американските писатели: при всички случаи имаше много силна конкуренция от страна на Съединените Щати, макар че в списъка на Observer не остана място за множество известни фигури – от Джон Стайнбек до Лори Мур.

Понякога един Топ Сто изглежда доста ограничен. Няколко жени-автори бяха избутани навън от яростната съвременна борба за място, както и поради включването на големи имена от осемнадесетия и деветнадесетия век.

Сред мъжете също се получиха доста забележителни жертви, пак поради борбата за място. Как – уви – можахме да изоставим Кристъфър Ишъруд и Джонатан Коу, чийто „Какъв тупаник!“, една забележителна, негодуваща, но комична атака срещу тачърова Англия, отдавна е един от любимите съвременни романи тук в Observer. Без съмнение има и много други, които сме пропуснали по погрешка. Но, разбира се, това е само списък, предназначен да подтикне към дискусия.

Има още една трудност, свързана с подбора на съвременна литература. Книгите, които четете като тийнейджър, книгите, които поглъщате в среднощни бдения, са онези, които попадат в кръвообращението на вашето въображение като яростен, екзотичен наркотик и остават с вас в продължение на десетилетия. Това са и заглавията, които вие вероятно бихте предложили за един такъв списък. Но The Observer не се пише от тийнейджъри. Вече е прекалено късно за книгите от 90-те да имат върху нас този наркотичен ефект.

Без съмнение след двадесет години един друг списък би включвал „Преизподня“ на Дон Делило, „Бели зъби“ на Зейди Смит, „Корабни новини“ на Ани Прулкс, „Сърцераздирателно произведение на смайваща гениалност“ на Дейв Егинс, както и „Тухлената алея“ на Моника Али. Засега нашия списък тегли линията някъде около 1989.

Годината в която падна стената беше край на една ера в двоен смисъл. От историческа гледна точка тя донесе края на една епоха, която даде политическата основа на две генерации от европейски писатели. От гледна точка на английската литература, тя беше края на десетилетие, в което видяхме появата на едно изключително литературно поколение, от Уилям Бойд и Тимъти Мо до Маги Джий и Викрам Сет. Това бяха вълнуващи времена за новата белетристика. Изкусителна е идеята да се обяви 1980, годината в която се появиха „Полунощни деца“, за литературна Година Нула. Изкусителна, но погрешна. Не можем да си позволим да игнорираме наследството си.

Кого сме пропуснали?

И така, поздравявате ли се сега, защото сте чели всичко от нашия списък – или вече свихте вестника на топка и го изхвърлихте в кошчето?

Питате ли се какво е станало с всички ония американски писатели – от Брет Ийстън Елис до Джефри Юдженидис, от Джонатан Франзън до Кормак Маккарти?

Пропуснати ли са много жени? Трябваше ли да включим Пат Баркър, Елизабет Боуен, А. С. Баят, Пенелопа Фитцджерлад, Дорис Лесинг и Айрис Мърдок?

Какво е станало с преводни романи като „Майсторът и маргарита“ на Булгаков, „Сидхарта“ на Хесе, „Морето на плодородието“ на Мишима, „Парфюмът“ на Зюскинд или „Жерминал“ на Зола?

Писатели като Дж. Г. Балард, Джулиан Барнс, Антъни Бърджис, Брус Чатуин, Робертсън Дейвис, Джон Фаулс, Ник Хорнби, Ръсел Хобан, Съмърсет Моъм и В. С. Притчет пропуснаха за малко последната граница. Сбъркали ли сме, че сме ги пропуснали?

Robert McCrum
Sunday October 12, 2003
The Observer

(от Media Times Review: Молим читателите за извинение ако заглавията на някои от книгите се отклоняват от общоприетите в българската литература преводни заглавия. За съжаление кратките срокове не ни позволиха да направим едно по-подробно сравнение. Във всеки от случаите, в които не сме сигурни относно утвърдения превод, ние предлагаме оригиналното английско заглавие)

1. Дон Кихот, Мигел Де Сервантес
Историята на благородния рицар и неговия прислужник Санчо Панса е захласвал читателите в продължение на столетия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

2. Пътешествието на пилигрима, Джон Бенян
Онзи с тресавището на унинието и панаира на суетата (Да не се бърка с Уилям Текери!).
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

3. Робинзон Крузо, Даниел Дефо
Първият английски роман.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

4. Пътешествията на Гъливер, Джонатан Суифт
Чудесна сатира, която все още функционира на всяка възраст, въпреки жестокостта на Суифтовото прозрение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

5. Том Джоунс, Хенри Фийлдинг
Приключенията на едно изпълнено с бодрост сираче: ненадминат сюжет и доста секс, приключващ с блажена женитба.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

6. Клариса, Самуел Ричардсън
Един от по-дългите романи в английската литература. Не може да се остави настрана.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

7. Тристрам Шенди, Лорънс Стърн
Един от първите бестселъри, отхвърлен от Др. Джонсън като твърде модерен за собствена изгода.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

8. Опасни връзки, Пиер Шодерло дьо Лакло
Роман в писма и учебник за прелъстители: контешки, френски и жесток.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

9. Ема, Джейн Остин
Почти невъзможен избор между тази книга и „Гордост и предразсъдъци“. Но „Ема“ винаги очарова и дотяга.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

10. Франкенщайн, Мери Шели
Вдъхновена от твърде многото време, прекарано с Шели и Байрон.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

11. Кошмарният манастир (Nightmare Abbey), Томас Лав Пийкок
Класическа миниатюра: брилянтна сатира на романтическия роман.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

12. Черната овца, Оноре дьо Блазак
Двама противници воюват за любовта на една фатална жена. Напразно пренебрегвана.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

13. Пармският манастир, Стендал
Проницателна и убедителна хроника на живота в един италиански двор в пост-Наполеонова Франция.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

14. Граф Монте Кристо, Александър Дюма
Трилър на отмъщението, също поставен във Франция след Бонапарт. Шедьовър на приключенската литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

15. Сибила (Sybil), Бенджамин Дизраели
Освен Чърчил, никоя друга политическа фигура в Англия не демонстрира литературен гений.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

16. Дейвид Копърфийлд, Чарлс Дикенс
Този силно автобиографичен роман е любимия на собствения си автор.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

17. Брулени хълмове, Емили Бронте
Катрин Ърншоу и Хийтклиф вече са части от езика. Невъзможно е да се пропусне тази книга.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

18. Джейн Еър, Шарлот Бронте
Натрапчива емоционална хватка и разказ, който ни преследва.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

19. Панаир на суетата, Уилям Текери
Образователната история на Беки Шарп.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

20. Алената Буква, Натаниел Хотърн
Класическо изследван на американската мисъл.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

21. Моби Дик, Хърман Мелвил
„Наричай ме Исмаил“ е едно от най-известните първи изречения в литературата. Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

22. Мадам Бовари, Густав Флобер
Бихте могли да я обобщите като историята на едно прелюбодеяние в провинциална Франция – и по този начин да пропуснете целия смисъл на книгата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

23. Жената в бяло, Уилки Колинс
Увлекателна криминална история за скрита самоличност, отвличане, измама и психическа жестокост.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

24. Приключенията на Алиса в страната на чудесата, Луис Карол
Една история, написана за деветгодишната дъщеря на един оксфордски шеф, която все още обърква повечето деца.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

25. Малки жени (Little Women), Луиза Алкот
Викториански бестселър за семейство момичета в Нова Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

26. Как живеем сега (The Way We Live Now), Ентъни Тролоп
Царствено нападения срещу корупцията в късна викторианска Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

27. Ана Каренина, Лев Толстой
Най-великият роман за любовта на една омъжена жена към по-млад мъж.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

28. Даниел Деронда, Джордж Елиът
Страст и екзотично величие, странни и обезпокоителни.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

29. Братя Карамазови, Фьодор Достоевски
Мистична трагедия от автора на „Престъпление и наказание“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

30. Портрет на една дама, Хенри Джеймс
Историята на Изабел Арчър показва Джеймс в неговата най-добра форма.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

31. Хъкълбери Фин, Марк Твен
Твен беше хуморист, но картината на живота по Мисисипи е дълбоко морална и все още с огромно влияние.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

32. Доктор Джекил и мистър Хайд, Робърт Луис Стивънсън
Блестящо неприлично, мощно изследване на човешката двойственост от един роден разказвач.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

33. Трима мъже в една лодка, Джеръм К. Джеръм
Една от най-смешните английски книги на всички времена.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

34. Портретът на Дориан Грей, Оскар Уайлд
Една шифрована и сбита мелодрама, вдъхновена от собствения му хомосексуализъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

35. Дневникът на Никой (The Diary of a Nobody), Джордж Гросмит
Класическата история на викторианските предградия ще бъде завинаги запомнена чрез образа на Мистър Потър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

36. Мрачният Джуд (Jude the Obscure) Thomas Hardy
Мрачната пустота прави от тази книга един от първите романи на двадесетия век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

37. Загадката на пясъците, Ърскин Чайлдърс
Един предвоенен шпионски трилър, изпълнен със страхове от инвазия – написан от писател, по-късно застрелян заради участието му в ирландската гражданска война.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

38. Дивото зове, Джек Лондон
Историята на едно куче, което се присъединява към глутница вълци след смъртта на господаря си.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

39. Ностромо, Джоузеф Конрад
Шедьовърът на Конрад: една история за пари, любов и революционна политика.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

40. Вятърът във върбите, Кенет Греъм
Тази класическа творба за деца е била породена от разказите преди лягане за малкия син на Греъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

41. В търсене на изгубеното време, Марсел Пруст
Един незабравим портрет на Париж от времето на belle epoque. Вероятно най-дългият роман в този списък.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

42. Дъгата, Д. Х. Лорънс
Романи, иззети от полицията, обикновено имат дълъг живот.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

43. Добрият войник, Форд Мадокс
Този разказ за прелюбодействата на две двойки по времето на Едуард представлява класика на неблагонадеждната литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

44. Тридесет и деветте стъпала, Джон Бюкан
Класическа приключенска история за момчета, изпълнена с екшън, насилие и напрежение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

45. Улис, Джеймс Джойс
Също преследвана от британскат полиция, тази книга е повече обсъждана, отколкото четена.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

46. Мисис Далауей, Вирджиния Улф
Осигурява позицията на Улф като една от най-големите писателки на двайсети век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

47. Пътешествие до Индия, Е. М. Форстър
Велик роман на британския раджа. Той си остава едно великолепно изследване на империята.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

48. Великият Гетсби, Ф. Скот Фитыджерлад
Най-типичният роман на джаз-епохата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

49. Процесът, Франц Кафка
Загадъчната история на Йозеф К.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

50. Мъже без жени, Ърнест Хемингуей
Той се помни заради романите му, но преди тях разказите са привлекли внимание върху него.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

51. Пътешествие до края на нощта, Луи-Фердинанд Селин
Преживяванията на един обикновен доктор от бедняшките квартали през Великата Война: един шедьовър на езиковото новаторство.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

52. Умирайки (As I Lay Dying) Уилям Фокнър
Странна черна комедия от големия американски майстор.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

53. Прекрасният нов свят, Олдъс Хъксли
Антиутопична фантазия за света от седмия век след Форд.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

54. Сензация (Scoop), Ивлин Уо
Най-добрият роман за задния двор на пресата.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

55. САЩ, Джон Дос Пасос
Една изключителна трилогия, използваща различни изразни средства, за да разкаже историята на Америка.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

56. Големият сън, Реймънд Чандлър
Представя ни Филип Марлоу: хладнокръвен, остроумен, красив – и горчиво самотен.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

57. В търсене на любовта, Нанси Митфорд
Една изключителна комедия на нравите с многобройни почитатели.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

58. Чумата, Албер Камю
Загадъчна напаст се спуща над алжирския град Оран.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

59. Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта, Джордж Оруел
Разказът за борбата на един самотник срещу тоталитарен режим.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

60. Малоун умира, Самюел Бекет
Част от една трилогия от удивителни монолози в стила на черния хумор. От автора на „В очакване на Годо“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

61. Спасителят в ръжта, Дж. Селинджър
Седмица от живота на Холдън Колфийлд. Един култов роман, който все още ни очарова.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

62. Мъдра кръв, Фланъри О’Конър
Обезпокоителен роман за религиозния екстремизъм в дълбокия юг.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

63. Паяжината на Шарлота, Е. Б. Уайт
Как прасето Уилбур беше спасено от литературния гений на един дружелюбен паяк. (От автора на „Стюарт Литъл“).
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

64. Властелинът на пръстените, Дж. Р. Р. Толкиен
Няма нужда от думи!
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

65. Щастливецът Джим, Кинглси Еймис
Един удивителен дебют: болезнено смешният английски роман от петдесетте.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

66. Господарят на мухите, Уилям Голдинг
Ученици стават диваци: мрачна представа за човешката природа.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

67. Тихият американец, Греъм Грийн
Пророчески роман, поставен във Виетнам от 50-те години.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

68 По пътя, Джек Керуак
Библията на битническото поколение.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

69. Лолита, Владимир Набоков
Манията на Хъмбърт Хъмбърт е параден пример за стил и повествование.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

70. Тенекиеният барабан, Гюнтер Грас
Роман с огромно влияние. Една картина на хитлерова германия в стил Франсоа Рабле.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

71. Разрушението пристига (Things Fall Apart), Чинуа Ачебе
Нигерия в началото на колониализма. Класическо произведение на африканската литература.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

72. Мис Джин Броди в разцвета на годините си (The Prime of Miss Jean Brodie), Мюриъл Спарк
Една писателка, която дебютира в The Observer – и прозата й е като режещо стъкло.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

73. Да убиеш присмехулник, Харпър Ли
Скаут, едно шест годишно момиче, разказва една завладяваща история за расови предразсъдъци в дълбокия юг.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

74. Параграф 22, Джоузеф Хелър
„Той би бил луд да изпрати повече самолети – и нормален ако не го направи, но ако беше нормален той би трябвало да ги изпрати. Ако беше ги изпратил, той би бил луд и следователно нямаше нужда да го прави; ако не искаше, той значи беше нормален и трябваше да го направи“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

75. Херцог, Сол Белоу
Прелюбодеяния и нервна криза в Чикаго.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

76. Сто години самота, Габриел Гарсия Маркес
Един постмодерен шедьовър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

77. Мисис Палфри в Клермон, Елизабет Тейлър
Натрапчиво, немногословно изследване на старостта.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

78. Калайджия шивач войник шпионин, Джон льо Каре
Вълнуваща елегия за пост-имперска Англия.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

79. Песента на Соломон, Тони Морисън
Най-важната романистка на афро-американската чувствителност.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

80. Излет във фабриката за бутилки (The Bottle Factory Outing), Берил Бейнбридж
Страховита комедия на провинциалния живот.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

81. Песента на екзекутора, Норман Мейлър
Този почти документален разказ за живота на Гари Гилмор вероятно е шедьовъра на Мейлър.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

82. Ако в зимна нощ някой пътник ..., Итало Калвино
Странна, непреодолимо увлекателна история за удоволствието от четенето.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

83. Завоят на реката, В. С. Наипол

Най-добрият жив писател в англоезичната проза. Това е неговият шедьовър: остро напомнящ за „Сърцето на мрака“.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

84. В очакване на варварите, Дж. М. Кутсиу
Безрадостна но натрапчива алегория за апартейда от последния носител на Нобелова награда.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

85. Домакинство, Мерилин Робинсън
Натрапчива, поетична история за три поколения жени.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

86. Ланарк, Алисдър Грей
Една кипяща картина на Глазгоу. Шотландска класика.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

87. Нюйоркска трилогия, Пол Остър
Зашеметяващ метафизически трилър, поставен в Манхатън от 70-те години.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

88. ГДГ (Големият дружелюбен гигант), Роалд Дал
Бестселър от най-популярния следвоенен писател за деца на всякаква възраст.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

89. Периодичната таблица, Примо Леви
Поема в проза за насладите на химията.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

90. Пари, Мартин Еймис
Романът, който осигурява името на Еймис във всяка класация.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

91. Художникът на плуващия свят, Казуо Ишигуро
Един колаборационист от предвоенна Япония неохотно разкрива предателството на приятели и семейство.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

92. Оскар и Лусинда, Питър Кери
Великолепна любовна история от двойния носител на наградата Букър, поставена в Австралия от 19-ти век.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

93. Книга за смеха и забравата, Милан Кундера
Вдъхновена от съветското нахлуване в Чехословакия през 1968, тази книга е магическа смесица от история, автобиография и идеи.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

94. Харун и морето на приказките, Салман Рушди
В тази очарователна история Рушди си играе с идеята за разказа сама по себе си.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

95. Поверително от Ел Ей, James Ellroy
Трима детективи от полицейското управление в Ел Ей се сблъскват лице в лице с тайните на собствените им корумпирани и насилствени кариери.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

96. Мъдри деца, Анджела Картър
Театрална бурлеска от блестящата представителка на магическия реализъм.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

97. Изкупление, Айън Макюън
Известният автор на разкази е достигнал тук класическо ниво в една история с хипнотична разказна сила.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

98. Северно сияние, Филип Пулман
В приключенията на Лира фантастика, ужас и игра на идеи са съчетани в една наистина великолепна съвременна книга за деца.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

99. Американски пасторал, Филип Рот
В течение на години Рот беше известен предимно със „Синдромът на Портной“. Напоследък той се радва на обновено внимание.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk

100. Аустерлиц, В. Г. Зебалд
Посмъртно публикуван том, серия от приказни истории, изпредени от спомени, фотографии и немското минало.
Повече информация за книгата при Amazon.co.uk
статията е свободна за препечатване при следните условия>>>
писмо до редакцията тук
Форуми Media Times Review
Автор:
bluebird
Дата: 29.07.2004, 04:46:02
Текст: interesen list, no kade e BRIDESHEAD REVISITED na Evelyn Waugh? Pove4e ot angliiska literaturna klasika!

Автор:
Поли
Дата: 12.08.2004, 21:19:33
Текст: Българийо,мила,Българийо! Тебе те няма в списъка, а литературните ти шедьоври хващат прах в библиотеките!Децата ти учат езици, но не за да превеждат книгите ти,не за да показват душата ти в изкуство,не за да знае Европа песните ти!Прости им.

Автор:
ФИТТ
Дата: 22.10.2004, 01:04:50
Текст: ах, Поли, какво е това патетично слабоумно изказване?

Автор:
Woman_Being
Дата: 01.11.2004, 23:42:10
Текст: Леко повърхностен списък - в смисъл, че доста много "леки" жанрове, редом с истински шедьоври.

Автор:
The Connaisseur
Дата: 05.11.2004, 06:58:58
Текст: Ami da, vsichki zaglaviya na AMAZON

Автор:
veda
Дата: 03.12.2004, 06:05:49
Текст: ok, kude e Shveik,Cherniqt obelisk, Pytevoditelq na galakticheskiq stopadjiq i prochee

Автор:
az
Дата: 13.12.2004, 07:34:17
Текст: Spored men sa propusnali dosta zaglawiq koito si zaslugawat.Mai woub6te ne sa obyrnali wnimanie na swetownata klasika, koqto e ob6topriznata

Автор:
Александър Дюма
Дата: 14.12.2004, 18:01:36
Текст: Пропуснали са любимите ми "Тримата Мускетари"!

Автор:
Калоян
Дата: 17.01.2005, 03:15:38
Текст: Пропуснали сa "Жени" на Филип Солерс. Велик роман, несравним с никой друг !

Автор:
Stalin
Дата: 31.01.2005, 15:49:47
Текст: А каде е война и мир на Толстой
А иначе Поли много си права....
...за съжаление

Автор:
prof_Parazit
Дата: 05.02.2005, 21:43:55
Текст: Този списък е меко казано непълен.Авторът изобщо не е бил обективен при съставянето му!Разочарован съм...

Автор:
Зина
Дата: 17.02.2005, 20:10:18
Текст: Не видях "Парфюмът" на Патрик Зюскинд,Стайнбек, Труман Капоти...И много други за сметка на невинаги интересна класика.

Автор:
Inga
Дата: 24.02.2005, 15:39:45
Текст: Боже мой, къде са шедьоврите на световната литература? Къде са Ибсен, Стриндберг, Андерсен, Тургенев, Цвайг, Сенкевич, Макс Фриш, Мериме, Юго......??????

Автор:
nikolay
Дата: 26.02.2005, 20:44:17
Текст: какво ли не правят търговците... съжалявам, че някои от любимите ми книги са тук...

Автор:
Methos
Дата: 05.04.2005, 16:12:12
Текст: Vaob6te ne moje da se pravi podoben spisak ... kade sa Mopasan, Zola, velikite istorii za Arsen Liupen, italianskata klasika, lipsvat mnogo ruski 6ediovri.. prosto e sme6no i jalko!!!

Автор:
Весела
Дата: 10.04.2005, 14:57:09
Текст: Списакът е непълен има о6ти толкова хубави и стойностни книги

Автор:

Дата: 10.04.2005, 15:05:42
Текст: брех, нали е ясно, че не може да се направи пълен списък... но всеки може да го допълни във форума с личните си предпочитания

Автор:
ATINA
Дата: 10.04.2005, 23:57:21
Текст: Tova za tapite anglichani li e praveno ili da?! I ot tap anglichanin li e praven spisaka ili da ?! Genii kato Zola, Balzak, Tomas Man, Ugo i mnooo dr. napravo da ne sa se sa rajdali sled kato smeshnite amerikanski pisatelcheta sa tolkva produktivni i zaslujili...ama neise, ni bulgarite ne razbirame ot l-ra i tui shte go preglatnem..

Автор:
ghfhfgh
Дата: 13.04.2005, 13:36:30
Текст: a kade e ALHIMIKAT na paolu koeliu

Автор:
Dedal
Дата: 14.04.2005, 11:06:53
Текст: Алхимикът - ахаха ! Добре , че го няма . Но за сметка на това има куп други недоразумения. По-добрата класация: http://books.guardian.co.uk/news/articles/ 0,6109,711520,00.html

Автор:
петка
Дата: 20.04.2005, 16:24:13
Текст: А , "Чевенгур"? И прочее...

Автор:
киреча
Дата: 23.04.2005, 20:49:37
Текст: тази класция е пълен абсурд
но няма да коментирам повече

Автор:
medi6bg
Дата: 25.04.2005, 21:20:09
Текст: Имам чувството, че се коментира само крайният списък, а не основният текст.А именно в основния текст се казва "Но, разбира се, това е само списък, предназначен да подтикне към дискусия".И освен това, нормално е да отразява произведения, популярни сред АНГЛИЙСКАТА четяща публика.Този списък може да бъде много информативен за познанията и вкусовете на англичаните.Които, разбира се, не биха могли да имат претенция за истина от последна инстанция. А какво би било ако подобна класация публикуват индийци или китайци със своите богати, но популярни в своите си региони култури?

Автор:
...
Дата: 13.05.2005, 12:28:41
Текст: Прекрасен текст :))))

"Нашият списък не е класация на „най-обичаните“ книги. Той е по-малко сантиментален – и може би по-малко съвременен. Той просто е каталог от сто „съществени“ заглавия – както ние го виждаме. Разбира се, той не е научно обоснован. Нито Mori, нито Gallup бяха консултирани при нашата работа. Той е частичен, пълен с предубеждения и много, много личен. Той отразява капризи и мода. И докато го съставяхме ние започнахме да разбираме колко трудна, та дори спорна, е станала идеята за някакво единно литературно наследство в началото на 21 век. Още по-болезнен е невъобразимо трудния избор, който налага един списък от сто заглавия.

Преди всичко, нашият списък е принципно английски и с неизбежност отразява възрастта, пола и образованието на сътрудниците на Observer. Ние започнахме с един вътрешно-фирмен email, приканвайки колегите да изпратят предложения за топ-10. Матрицата от отговори ни представи едно изненадващо единомислие."
:))

Автор:
гурльо
Дата: 22.07.2005, 15:25:45
Текст: Хваща ме срам като гледам колко правописни и граматически грешки допускат уважаемите начетени коментатори.

Автор:
Apostol Apostolov
Дата: 23.07.2005, 11:19:47
Текст: Наистина като допълнение на предишните мнения и аз бих попитал къде са още много творби, неотстъпващи по монументалност като "Войма и мир". Дали в този списък не заслужава място един Шолохов например, или под един знаменател ще се сравняват Хари Потър и Толстой?Прави ми впечатление, че преимущество се отдава на едни, засметка на други ( никак не мисе ще да бъде целенасочено). Ако това е литературният канон на двадесетото столетие - тръпки ме побиват.

Автор:
петя
Дата: 06.08.2005, 00:27:46
Текст: Не искам да ставам критик но тази класация е пълна с романи които един средностатистически читател никога не би имал възможност да прочете и оцени.Много от тези книги са свързани с определен период от време и това ги прави за някои интересни а за др не.СПоред мен класацията изразява мнението на една много определена група читатели и това я прави много неточна. Не ми харесва особенно подреждането на първите 20 книги . Много от тях според мен не заслужават мястото си за сметка на други които се влачат подире им или въобще не са включени а заслужават тази чест ,а и "Дон Кихот " за почетното място с цялото ми уважение към паметта на покойния Сервантес ама това си е смешно при условие че има поне 20 др автора които са много пред него не само с талант но и с разсъждения....

Автор:
kris
Дата: 10.08.2005, 00:29:52
Текст: moeto mnenie e 4e "Alhimikat" e neveroqtna kniga vseki trqbva da q pro4ete!

Автор:
Ани
Дата: 17.08.2005, 05:39:41
Текст: Ако всичките тези книги са класика, то значи, че аз съм идиот и нищо не разбирам. Обичам да чета и чета много. Даже съм абонат на кварталната библиотека. Поздравявам Поли за мнението. Напълно се препокрива с моето. Явно нашите класици действително не заслужават да се наредят в този списък. И по-добре. Защото ако бяха сложили примерно Вазов до авторката на "Хари Потър" щеше да е още по-голямо безумие.

Автор:
Humble Pie
Дата: 08.09.2005, 16:22:15
Текст: Боже-е-е!Кундера бил по-велик от Хашек!Долу ЕС.Не ща да живея с такива тъпанари!

Автор:
Ssentissima
Дата: 14.09.2005, 11:01:32
Текст: просто нямам думи-личи си кой е правил тая класация-англичаните освен английски и американски автори други май не познават-много жалко за книги като"Птиците умират сами","Клетниците","Винету" и прочие,прочие...

Автор:

Дата: 05.10.2005, 16:55:08
Текст: естествени нищо не е казано за бума на 60-те години направен от френските автори и например една Фр.Саган или М.Дюрас.........защо ли?

Автор:
barborok
Дата: 11.10.2005, 23:12:35
Текст: пауло куелио ли?!?!?! хахахааа кой я написа тази глупост! в класацията нямаше пушкин,ремарк, според мен е за най-купувани книги в USA и GB.някой знае ли каде да видим някаква класация за най-хубави книги?

Автор:
kamo69
Дата: 18.10.2005, 13:58:40
Текст: Не видях някъде някой да спомене Хемингуей или Фитцджералд, Върт Вонегът или Борис Виан...

Автор:
kamo69
Дата: 18.10.2005, 14:18:44
Текст: Не видях някъде някой да спомене Хемингуей или Фитцджералд, Върт Вонегът или Борис Виан...

Автор:
willsunianka
Дата: 21.10.2005, 19:01:19
Текст: А къде е първият български роман - "Под игото", къде е преведеното на много езици "Време разделно". Къде е предложения за нобелова награда за литература Пенчо Славейков?Ами Тургенев? Къде е великият Пушкин с романа-енциклопедия на руския начин на живот "Евгени Онегин". Ами Тримата мускетари и Кралица Марго на Дюма.

Автор:
Veil
Дата: 02.11.2005, 19:54:48
Текст: Spisukut e jaluk opit da se postigne obektivnost v otnositelniq svqt na literaturata, vsqkakvi opiti sa bezmisleni.

Автор:
Veil
Дата: 02.11.2005, 19:56:01
Текст: Spisukut e jaluk opit da se postigne obektivnost v otnositelniq svqt na literaturata, vsqkakvi opiti sa bezmisleni.

Автор:
create
Дата: 10.11.2005, 20:56:49
Текст: Книгите са добре подбрани,разбира се има изпуснати много шедиовъри...
Що се отнася до изказването на Поли-учат се чужди езици,защото в България и да можеш,и да знаеш,ако нямаш връзки си нула!Началници ти стават простаци с купено висше!Единствената надежда на младите да си намерят добра работа и да ги оценят е чужбина!По-важно за един човек е да е удоволетворен от работата си,да види,че това,че се труди се оценява...Малко хора се интересуват от България в чужбина.Никой няма работа да превежда бг романи и песни.А времената са такива,че хората имат нужда от пари,за да живеят.Така,че не виждам нищо лошо и грешно в това да се учат чужди езици и човек да си изкарва прехраната в чужбина.Най-важно според мен е България да остане в сърцето ти,а не да се пишеш на голям патриот...

Автор:
nejnabg
Дата: 13.11.2005, 15:33:21
Текст: Книгите са добре подбрани,но може да се направи някоя и друга корекция...а,липсва една от любимите ми - Отнесени от вихъра(:

Автор:
osmoza
Дата: 13.11.2005, 21:20:14
Текст: нито хенри мълър, нито буковски...егати класацията..!

Автор:
vixen
Дата: 22.11.2005, 18:47:14
Текст: Какъв по дяволите е този "Улис" на Джойс?Ulysses е другото име на Одисей!!!Книгата е преведена на български, така че това поне можехте да проверите, преди да натворите подобни безумия.
Иначе се радвам да видя Анджела Картър, която за жалост все още няма кой да преведе.

Автор:
Цветан
Дата: 24.11.2005, 15:45:22
Текст: Не се косете, сестри и братя! Надстроечно англичанинът е самомнителен дерби-кон с капаци и викториански юзди. Можете ли да посочите повече от трима сносни живи английски писатели? Журналистиката им също е пудингова плескавица. Даже дъжделивите им облаци не са оформени /ха-ха/. Футбол, крикет, гинес-бира. Виж за спазването на традициите им, дори и смехотворните, както и за социалните им грижи, можем да им завидим.

Автор:
ЦВЕТИ
Дата: 09.12.2005, 16:38:39
Текст: АМИ "ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА"???

Автор:
Lady in red
Дата: 28.12.2005, 21:40:05
Текст: Абсурдно е да се твърди, че в такава класация може да бъдат събрани най-великите книги. Пропуснати са заглавия като "Отнесени от вихъра" (не е розов любовен роман!), "Птиците умират сами","Гордост и предразсъдъци","Бел-Ами", да не говорим за руската класика и Александър Дюма, чиито книги могат да запълнят първите 25 места. "Дон Кихот" е велика книга, но не заслужава чак първо място. И, как може да се слага "Ана Каренина" редом до "Алиса в страната на чудесата"!?!??????

Автор:
Нели
Дата: 30.12.2005, 22:23:05
Текст: Ако авторите на тази класация не са чели "Майстора и Маргарита" на Булгаков или просто са го пропуснали, целият този труд губи смисъл. Поне за мен.

Автор:
Eli
Дата: 11.01.2006, 13:10:30
Текст: a 4erveno i 4erno kade e ili ne6to sum propusnala ili klasaciqta go e izpusnala!

Автор:
Ая
Дата: 24.01.2006, 03:18:36
Текст: РАЗОЧАРОВАНА!Къде е "Малкият принц" и за6то "Братя Карамазови",а не :Престъпление и наказание" на Достоевски?В класацията има доста от книгите,които съм прочела,но те е са били от наи-запленяващите...Много по-ценни литературни творби са останали извън списъка!

Автор:
Таня
Дата: 31.01.2006, 16:32:26
Текст: Е, няма що? Майстора и Маргарита липсва...иначе така четенета Клариса от малки и големи е на едно от първите места. Струва ми се, че е препоръчителна литература за ученици от среднообразователно американско училище - да се чуди човек, че Набоков е там. Всъщност странно няма - той живееше там...За Алхимикът...моля ви се мили манекенки, културисти и изпаднали в съмнение мутри - желанието ви и вие най-накрая да участвате в общия интелектуален поток е дръзко и неуместно. А за подобни митификатори като Куелю - поздравления за продуктивността му...въпреки, че трябва да му благодарим, че успя да "преведе" на манекенски Маркес и Кастанеда, но нека и той си поотдъхне...вече...

Автор:
мариела
Дата: 08.02.2006, 09:33:47
Текст: Една класация която нищо не значи.Времената се менят ,а и вкусовете с тях.Всеки чете каквото му харесва-та в този смисъл класацията е направена от хора.

Автор:
pepino
Дата: 12.02.2006, 12:52:25
Текст: "Pod igoto" ne e purvia bulgarski roman, a tozi na Dobri Gan4ev - "Borba za nezavisimost"...abe angli4ani 4etat vse pak!hi-hi-hi! Agata Kristi mai su6to lipsva. Dostoevski, Tolstoi - te sa debeli4ki za tyah...E, hubavo e, 4e Ulf e tam, Diuma...Spoko bulgarski romani nyma da ima v klasaciite. Nali tapungera Svetlozar Igov kaza, 4e nyamalo bulgarska literatura...ha razsmyah se za "4evengur" i "Maistora i Margarita" - to dale4e ot angli4anite bre! :) Ina4e klasaciata ne e lo6a! Koga li 6te se napravi podobna u nas? ha-ha-ha! angli4anite 4etat pove4ko ot nas.

Автор:
...
Дата: 14.02.2006, 00:59:34
Текст: всичко си е на местото. Всичко е така както е...

Автор:
Милена
Дата: 15.02.2006, 16:14:45
Текст: Хубаво е, че са направили такава класация.Според мен ако ще става дума дума за детска литература винаги бих заменила безумната Алиса с Малкия принц.разочарована съм защото няма "Парфюмът" и "На изток от рая" на Стайнбек, както и Виктор Юго-много пропуски....

Автор:
az
Дата: 23.02.2006, 17:40:33
Текст: za6to nqma tezi romani koito u4enicite izu4avat

Автор:
Лора
Дата: 26.02.2006, 01:49:38
Текст: В цялото надцакване с въпросителни и удивителни, само един-двама разбраха целта на класацията, а тя е - кои книги са част от обществено-литературния дебат на масовия читател в Англия. Ако ние, българите, правехме подобна класация, щяхме да се съобразим с нашите литературни предпочитания, като отразим много повече от български автори, от КОЯТО и да е друга нация в света. Логично, нали? И, ако трябва да бъдем честни, в хор ще почнем да изброяваме наученото в училише като добри "зубъри", за да покажем хем родолюбие, хем обща култура. Е, англичаните очевидно не страдат от подобни комплекси (затова не приемем повърхностното мнение на Поли). Като започнем с липсата на Чосър и, най-вече, на Шекспир!, и на Фаулз, можем да заклеймим класацията на бърза ръка. В класацията има много произведения (трябва да четете по-внимателно кое наистина липсва и кое не) - шедьоври, известни, интересни, различни и всякакви други книги на множество тематики. Направиха ми впечатление солидното число книги, посветени на обществени и политически проблеми (нещо, което доста по-рядко ще се срещне в бълг. вариант). Беше ми забавно да чета обясненията към книгите, защото според мен подсказват в действително критериите, по които е направена класацията. Имаше някои доста сполучливи (и правдиви), а целта на едно четене е все пак разбирането - дали ще е разбиране на шедьовър или не чак толкова, това може би не е толкова важно в края на краищата, ако успяваме (като читатели) да черпим поуки.

Автор:
Лора
Дата: 26.02.2006, 01:58:48
Текст: Междудругото, но повечето въпроси, над които се ахка тук, е отговорено в статията. Но дали сте я прочели??!!! ;):) (Особено абзаци 5 и 6)

Автор:
майски
Дата: 27.02.2006, 01:09:13
Текст: да, българска литература може би има - наскоро препрочитах Маминото детенце и Хъшове и ми беше забавно. Забавно,да - това са колоритни четива, но никога няма да могат да ме провокират като Тенекиеният барабан (не само с темата а най-вече с начина на ползване на думите)или като Валс на раздяла (милан кундера-този роман го няма в класацията) - промени начина,по който разбирам хората. Ако можех да избирам, бих избрала да принадлежа на друга културна ситуация с други ценности, но вече съм част от тази - и да хваля нещо, пак съм си оттука. Доколкото четенето е интимно занимание всеки може да го прави както пожелае. Четете!

Автор:
Ozzy_Osbourne
Дата: 27.02.2006, 11:37:51
Текст: Има много пропуски в тази класация - Ремарк, Сартр, няма ги и много от по-новите "класики", къде е Стивън Кинг, съшо така много от класическите американски автори - Стайнбек, Фокнър, Азимов - хора основоположници на цели течения и идеологии в литературата. Тъпи са англичаните и пак го доказаха. Дори "Хари Потър" не са включили :)))

Автор:
Emili
Дата: 02.03.2006, 18:06:54
Текст: Лично моите заглавия се оказаха половината и това ме шашна достатъчно, след като разбрах, че това е суперсубективна и суперсантиментална подредба. Винаги съм се чудела как мога да чета Милър и Джейн Остин в едно и също време, или Стивън Кинг и Херман Хесе, като в същото време си се кефя на фундаменталното за мен "100 години самота" и търся как от Кастанеда мога да се отнеса към "Любовникът". Или да крещя от кеф с Буковски и след това да се разливам, броейки галоните с вино на "Улица Консервна". Ей това е обяснението, аз съм всеядна, но когато ме питат дали на самотен остров ще си взема компютъра, да - точно него, не за да чатя, а за да навра в него всичко. И другият ми въпрос - ако сега умирам, за какво ще съжалявам най-много - за две неща: че няма да правя любов и че няма да изчета всичко, което си струва да бъде прочетено, защото не всичко можеш да преживееш и не през същите очи. Този списък е обяснение в любов към четенето.

Автор:
Vazov
Дата: 02.03.2006, 22:42:18
Текст: Tova e spisyk na stote naj-golemi romana na zapadna Evropa i Amerika, i po-specialno na Anglia. Zhalka rabota.

Автор:
Slavistija
Дата: 03.03.2006, 01:48:39
Текст: Mnogo ne6ta lipsvat

Автор:
Много готин
Дата: 05.03.2006, 09:26:44
Текст: Скъпи читатели!Хайде да не правим псевдоинтелигентни напъни.Ама ние много рядко даже пишем без грешки,а почти половината ,дали мнения ,незнайно защо ,използват латиница.Моля някой от далите мнения с латински букви да ми отговори на въпроса-защо пишете по този странен и неразбираем начин?
Моля всички критикари /повечето писали на странната азбука/да прочетат внимателно началото на публикацията.Явно класацията е добра,щом предизвиква дискусия!Ами хайде всички ние да направим наша класация.
Да четем и да бъдем добри!

Автор:
косето
Дата: 05.03.2006, 09:46:24
Текст: Има неща,които са невъзможни. Да се направи такъв списък е едно от тях.

Автор:
Бате Манчо
Дата: 05.03.2006, 18:02:33
Текст: Ще се радвам, ако сега се направи и анкета, зада се определят и нашите творби, после да им намерим и полагащото им се място в една непредубедена и достойна класация в световната литературна съкровищница! Търсихте дискусията - намерихте предизвикателството! Успех!!! А колкото за латиницата ...........то нейните ПОКЛОННИЦИ да си спомнят как почва "История славяноболгарская" И на тях УСПЕХ в спомнянета и в .......срамуването също!!!

Автор:
Junks
Дата: 05.03.2006, 18:14:20
Текст: Няма ги китайците,индийците.Само англоговорящите.Зависи кой прави изледванията

Автор:
seymour
Дата: 05.03.2006, 21:04:57
Текст: Страхотна колекция.. събрала е поне двадесет наистина заслужаващи вниманието романи. Може и да са тридесет, простете за невежеството, че част от тях сега ги чувам запръв път - Сибила (Sybil), Бенджамин Дизраели - винаги съм го мислил само за политик :-( - В очакване на варварите, Дж. М. Кутсиу - аман от комплекси от апартейда бре! - Периодичната таблица, Примо Леви - насладите от химията в поезия???
Очебръкващо е, че субективна класацията, верно само Хари Потър и Алхимикът липсват, за да изпъшкам за последно и да стана тибетски монах... Ако наистина това са най-великите романи, моля, спрете земята, искам да сляза :-(


Автор:
Граф Монте Кристо
Дата: 06.03.2006, 14:42:57
Текст:

Автор:
Евелин
Дата: 06.03.2006, 17:09:17
Текст: Хубаво е, че са написани различни мнения. Значи хората четат. Един списък не може да отрази всички предпочитания. На 23.04 се чествал Денят на книгата. Хайде да се опитаме да направим наша си класация, на българските книги, които всеки трябва да прочете, рано или късно.Номерацията няма значение, също и кой автор до кого е, важното е да присъстват.
Предложение 1.Дъщерята на Калояна, Фани Попова-Мутафова

Автор:
hris
Дата: 07.03.2006, 17:40:27
Текст: mi za men nai velik si e paulu koelu...si4kite mu knigi,i mrazq don kihot i nikoga nqma da q sloja daje na 100 mqsto...prosto prkekaleno mi e otveqna i nerazbrana...ina4e ima paragraf 22,spasitelq v rujta,william golding koito su6to mnogo me radva i vse pak si e english klasaciika i ne e kakto trqbva...a dickens kude sa go slojili i oscar wilde,kak alisa v stranata na 4udestaa 6te e pred tqh i to s 40-50 mesta...james joyce ne vidqh,djeims klavel? stra6en vkus imat...otsqkude
P.S. predlojenie 2: Alhimikut - Paulu Koelu :P

Автор:
Златина
Дата: 07.03.2006, 22:17:51
Текст: Коментарът за класацията е ясен. :( Няма да го повтарям и аз.
За класацията на българските книги, които всеки трябва да прочете, моето предложение е "Естествен роман" на Георги Господинов. :)))

Автор:
Zadiahno
Дата: 23.03.2006, 16:10:57
Текст: awe hora znaete li nqkoi sait kadeto moga da 4eta kniga na kompa 4e tuka ima mn qki za koit sa mi razpravqli :)

Автор:
icodd
Дата: 03.04.2006, 22:47:58
Текст: Pytewoditelq nqkoj go spomena, i Bukowski nqkoj go spomena. Ne6to mi se gubi Wiliam Burrows ili pyk "Strannik w stranna strana". Bih klasiral i "Dzen i izkustwoto da se poddyrja motociklet" i "Sytworenieto", "Kalki" ne6ti4ko i na Dimityr Dimow...Jalko za sytrudnicite na Observer, mnogo jalko...

Автор:
Freeman
Дата: 08.04.2006, 13:15:52
Текст: 1."Малка къща в прерията"
2."Изворът"
3."Фермата на животните"
и браво за "1984"Пълната статия на адрес:
http://www.mediatimesreview.com/july04/greatbooks.php
Radi_Angelov
Site Admin
 
Мнения: 483
Регистриран на: Вто Авг 17, 2004 2:17 am
Местоположение: Варна

Мнениеот bogpan » Чет Апр 20, 2006 7:56 am

Ето защо не съм привърженик на класациите...жалко, много жалко...типична британска класация, която определено обаче налага, определено виждане. Няма да изброявам имена, които липсват или такива дето едва ли някъде другаде извън британско ( а едва ли и там) ги знаят) Изглежда ще останат само " британските" езици и Вавилон
Всяко време си иска нещото

Защото варварите днес ще дойдат.
А те се отегчават от сложни красноречия.
"В очакване на варварите"
К.Кавафис

http://bogpan.hit.bg/Delta.gif
bogpan
 
Мнения: 237
Регистриран на: Сря Сеп 01, 2004 12:56 pm
Местоположение: София

Мнениеот Silent_Force » Вто Окт 21, 2008 7:17 pm

Доста бедна класация - включва автори от малък брой страни :? Иначе лично съм доволна, че е включен "Спасителят в ръжта".
The words all left me
lifeless
hoping
breathing like the drowning man
Silent_Force
 
Мнения: 1
Регистриран на: Вто Окт 21, 2008 10:22 am

Мнениеот deadface » Сря Фев 10, 2010 5:02 pm

Доста спорна класация. Виж, коментарите си ги бива :)
deadface
 
Мнения: 60
Регистриран на: Сря Фев 10, 2010 4:57 pm


Назад към Проза

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron