Кулинарното изкуство

Модератор: PLACEBO

Кулинарното изкуство

Мнениеот PLACEBO » Пет Дек 24, 2010 5:39 pm

Кулинарното изкуство
или вълшебството на постните манджи


Днес е БЪДНИ ВЕЧЕР!
В моето семейство това винаги е бил един от най-тачените празници. И как не, като точно на този ден моя милост има имен ден!
Преподобна мъченица Евгения е светицата, на която е посветен днешният ден.

В контекста на темата „Изкуство-ТО”, не бих искала да пренебрегнем кулинарното изкуство. И точно днешният ден е подходящ да включа тази тема във форума.
За кулинарното изкуство са изписани и ще бъдат изписани хиляди и посветени милиони думи.
Ще загатна, че най-добрите майстори в това изкуство са онези, които приготвят постните блюда. Никога няма да забравя баба ми, светла й памет, която готвеше ориз с вода, с няколко капки олио. И си изяждахме пръстите с братовчедите. Баеше ли му на това ястие, какво го омагьосваше, но ние искахме едва ли не всеки ден да ядем ориз. Ориз, на който аз се мръщех иначе. Много пъти съм правила опит да сготвя ориз, вода и няколко капки олио. Не, не и не. Не се получава онази вълшебна бабина манджа!

Реших да ви предложа моето меню за Бъдни вечер. Ястията трябва да бъдат нечетен брой. Чела съм за 7 (колкото са дните на седмицата), 9 (колкото трае бременността на жената) или 12 (колкото месеца има годината) броя ястия, но мисля, че според финансовите си възможности човек се разпростира както може. Важното е всички ястия да са постни, без животински продукти.

Аз, лично, приготвям:
1. Малки питки с късмети
2. Зрял боб - чорба или яхния
3. Постни зелеви сърмички
4. Тиквеник с точени кори
5. Ошав от сушени плодове
6. Ядки и тиквени и слънчогледови семки
7. Ябълки, круши, стафиди, орехи
8. Варено жито или просто сурово жито, като в него слагам - скилидки чесън против уроки, малка глава лук, зърна боб. Зърната са символ на плодородие.
9. Мед
10. Смокинова ракия
11. Червено вино

Подреждаме масата тържествено. Навремето баба ми ми е разказвала, че са сядали на земята. До ден днешен в семейството на една моя приятелка точно така правят - сядат по земята и приготвят трапезата долу.
Задължителните атрибути са хубави салфетки, празнични свещи, коледна украса. Първото нещо, което се слага на масата са солта, житото и питката. След като всичко е подредено, най-възрастният член на семейството прекажда с тамян първо софрата, после цялата къща, като държи в ръка глинена купичка със запаления тамян и върти ръката си по посока на часовниковата стрелка. Първата питка (или първото парче от голямата пита) се нарича за Господ.
Въпреки, че ястията са постни, на Бъдни вечер човек похапва доста сериозно. Седим винаги до полунощ, когато се ражда Христос. Една голяма църковна свещ винаги е запалена.

Желая ви спокойна, уютна и радостна Бъдни вечер!
Щастлива Коледа на всички!


Изображение
Не се завръщай...
PLACEBO
 
Мнения: 157
Регистриран на: Сря Фев 07, 2007 5:34 pm
Местоположение: София

Назад към Изкуство-ТО

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron